Microsoft verliest terrein in rechtbank

Een Californische rechter meent dat Microsoft te vervolgen is omdat het zijn klanten teveel in rekening heeft gebracht voor het besturingssysteem Windows.

Het is de eerste keer dat een rechter een rechtszaak toestaat over het feit dat Microsoft zijn dominante marktpositie misbruikte om extra veel voor zijn programma's te vragen. In andere Amerikaanse staten kon het bedrijf de rechtszaak tegenhouden omdat de lokale wetgeving geen bepalingen heeft over indirect verkochte producten. De meeste mensen kopen een computer waar de Microsoft-software op geïnstalleerd is. Het zijn daarmee indirecte kopers van het programma. De Californische wet heeft wel bepalingen over deze vorm van kopen.
In de hele VS zijn 130 aanklachten tegen Microsoft ingediend door particulieren, die door de hoge proceskosten niet alleen kunnen of willen procederen tegen het machtige concern. Microsoft heeft de Californische rechtbank gevraagd de rechtszaak niet in behandeling te nemen, omdat het erg moeilijk is vast te stellen hoeveel schadevergoeding de betrokkenen dienen te ontvangen. Op 4 oktober dit jaar heeft rechter Stuart Pollak de eerste zitting gepland.
Op dezelfde dag moet Microsoft ook in Washington voor de rechter verschijnen. In dit geval gaat het om het feit of de hoger beroepszaak over de opsplitsing van Microsoft direct bij het Hooggerechtshof of bij een lagere rechtbank moet dienen. Microsoft had graag gezien dat deze rechtszaak eerst door een lagere rechtbank behandeld werd om de op handen zijnde opsplitsing van het bedrijf te vertragen.
Na de verspreiding van het nieuws woensdag door de Amerikaanse media sloot het aandeel Microsoft een dollar lager op 70,1.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-31T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.