Novell wil opereren als ASP-groothandel

Novell gaat zijn Edirectory-software uitbreiden om bedrijven een verzameling van ASP-diensten te kunnen leveren.

, die twee ex-medewerkers van Novell over het nu nog geheime project aan de tand heeft gevoeld. Volgens deze bron wil het bedrijf, dat met zijn besturingssysteem Netware steeds meer terrein verliest op concurrenten Linux, Windows en Unix, toepassingen aan Edirectory toevoegen, waarmee het zou kunnen opereren als doorgeefluik van asp-diensten (application service provider) aan bedrijven. Ondernemingen hoeven niet meer voor iedere in te huren IT-toepassing bij afzonderlijke asp's aan te kloppen, maar kunnen bij grootgrutter Novell terecht voor al hun applicaties.
Novell onderhoudt de relatie met de asp-aanbieders en zorgt voor de verbindingen om de uitgekozen applicaties te leveren en integreert deze op deback-endvan de klanten. Hiervoor wil het bedrijf het deze week aangekondigde Ondemand inzetten. Deze in de programmeertaal Java geschreven applicatie geeft een overzicht van asp-diensten in Edirectory. Naast informatie over de diensten kunnen bedrijven gelijk vanuit het overzicht starten met de dienst. Programma-onderdelen leveren de gehele applicatie of een onderdeel daarvan via Internet en houden de duur van gebruik bij.
Novell zou de asp-bedrijven een tarief van 1,10 dollar per transactie willen vragen. Daarnaast zou het bedrijf ook inkomsten kunnen genereren uit financiële handelingen die uit de transacties voortkomen, aldus Mike Brown, productmanager Ondemand bij Novell. "Dit kan het dubbele zijn van het tarief voor een gewone transactie omdat er ook sprake is van een extra handeling voor creditcard-validatie."
Hoewel onderzoeksbureau IDC heeft voorspeld dat de asp-markt nu nog weinig voorstelt en pas in 2004 uitgegroeid zal zijn naar een omzet van zo'n 8 miljard dollar, zou het goed zijn als het bedrijf er zo vroeg bij is. Novell kan door de geringe vraag nu weinig omzet uit deze markt halen, maar wel alvast een positie opbouwen. Concurrentie ligt namelijk op de loer. In februari heeft medeoprichter Chandrasekhar van de Amerikaanse asp-aanbieder Exodus een eerste investering van 42 miljoen dollar ontvangen om gecombineerde asp-diensten door te geven aan bedrijven. Net als Novell moet Jamcracker, zoals het bedrijf gaat heten, in de toekomst bedrijven zo een totaaloplossing geven.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-31T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.