Nec claimt compacte én zuinige Mobile RAM

Minder energieverbruik en kleinere draagbare apparaten. Dat is wat NEC hoopt te bereiken met de introductie van zijn nieuwste chip: de Mobile RAM.

De keuze tussen energiezuinig of een compact ontwerp is er een die makers van mobiele apparatuur flink bezig houdt. Een chip speelt een belangrijke rol in dat vraagstuk. Momenteel moeten fabrikanten kiezen tussen of een Sdram- of een Sram-chip. Een Sdram kan meer data kwijt, en werkt een compacter formaat in de hand, maar doet dat ten koste van een grotere energiebehoefte. Een Sram verbruikt minder energie, maar vereist meer ruimte voor een gelijkwaardig resultaat.
NEC denkt met zijn Mobile RAM het antwoord te kunnen bieden. Deze chip heeft een capaciteit van 16 megabits: vergelijkbaar met de huidige generatie Sdram-chips voor draagbare apparatuur. Tegelijkertijd verbruikt de Mobile RAM in standby-mode maar 100 microamps, tegen 170 microamps voor een vergelijkbare NEC Sdram-chip. Daarmee biedt de Mobile RAM een gulden tussenweg tussen een Sdram en een Sram, die met een verbruik van 15 microamps nog altijd flink energiezuiniger is.
NEC wijst er echter op dat de Mobile RAM ook eenpower down-mode biedt, waarbij het verbruik zakt naar 10 microamps. De 'power down'-mode is vergelijkbaar met de slaapstand van notebooks, een mogelijkheid die reguliere Sram- en Sdram-chips voor mobiele telefoons en apparaten niet bieden.
Met de Mobile RAM richt NEC zich op de derde generatie cellulaire mobieltjes en handhelds. Aston Bridgman van NEC: "Die derde-generatie apparatuur zal naar verwachting veel complexer zijn dan huidige mobiele sets, en veel meer functies bieden. Energieverbruik zal daarom waarschijnlijk flink stijgen, zodat voor fabrikanten een 'power down'-mode nuttig wordt."
Proefmonsters van de chip gaan volgens NEC vanaf oktober de deur uit. De commerciële productie van de chip laat nog op zich wachten tot maart 2001. NEC werkt nog aan de ontwikkeling van 32-, 64- en 128-bit versies van de Mobile RAM.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-28T00:00:00.000Z Auke Hulst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.