Starter omzeilt PKI voor versleuteling

Sigaba, een starter gespecialiseerd in versleutelingstechnologie, komt met een alternatief voor PKI (Public Key Infrastructure), dat achterhaald zou zijn.

De op PKI gebaseerde versleutelingstechniek is complex en traag, zo vindt Sigaba. Daarom is PKI eigenlijk achterhaald voor een groot deel van de toepassingen, zoals het coderen van zakelijke emails. Het bedrijf heeft als alternatief eensingle-click versleutelingssysteem ontwikkeld dat gebruik maakt van het feit dat de meeste gebruikers toch constant online zijn. Het systeem is gebaseerd op symmetrische codering, waarbij het noodzakelijke Blowfish-algoritme en de sleutels online beschikbaar zijn op Sigaba's website.
Elk berichtje dat gecodeerd moet worden, krijgt een nieuwe sleutel. De klantsoftware die draait op de machines van de email-schrijvers en -lezers maakt automatisch contact met de website wanneer de sleutel nodig is om de email te coderen of te decoderen. Toch komt er ook in dit proces nog wat PKI-gebaseerde technologie om de hoek kijken, namelijk het SSL-protocol (Secure Sockets Layer). Dat protocol is namelijk nodig om de gebruikers op een veilige manier te bevestigen dat zij de sleutel mogen en kunnen gebruiken, en om diezelfde sleutel te coderen om hem geheim te houden. Volgens Sigaba wordt in dat geval de PKI-technologie gebruikt op de gebieden waarvoor hij uitermate geschikt is, namelijk het verwerken van digitale handtekeningen en certificaten. Voor het versleutelen van een email-bericht zélf is PKI echter onnodig ingewikkeld en traag, zo stelt het bedrijf.
 


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-28T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.