Meningsverschil over aanpak mobiele virussen

Nu ingrijpen of afwachten? Softwarebedrijven verschillen van mening over de aanpak van virussen die mobiele apparatuur kunnen besmetten.

Volgens virusbestrijder F-Secure is de tijd aangebroken om op te treden tegen de tot nog toe onzichtbare vijand. Het Finse bedrijf lanceerde deze maand dan ook antivirus-software voor Epoc, de mobiele standaard van Symbian.
Voorkomen is beter dan genezen, zo lijkt het devies van de ontwikkelaar. F-Secure erkent dat zich momenteel geen risico's voordoen, maar meent dat het gevaar in een klein hoekje schuilt. Volgens hoofd onderzoek Mikko Hyponnen betekent de beschikbaarheid van ontwikkelgereedschappen voor mobiele platformen als Epoc, Palm OS en Windows CE dat desktop-bedreigingen als (worm)virussen en Trojaanse paarden zich ook in de draadloze wereld kunnen voordoen. Hyponnen wijst daarbij op een Slowaakse website waarop een wedstrijd is uitgeschreven voor het aanvallen van mobiele systemen.
Stemmingmakerij, zo meent antivirus-bedrijf Sophos. Volgens de Britse onderneming jagen ontwikkelaars als F-Secure consumenten onnodig schrik aan door productoplossingen aan te bieden voor problemen die er (nog) niet zijn. Volgens Graham Cluley, consultant van Sophos, heeft F-Secure niets anders gedaan dan het Internet afgezocht naar aanwijzingen voor kwaadaardige Epoc-coderingen en deze als basis gebruikt voor de verkoop van een product dat helemaal niet nodig is. Cluley vergelijkt de attitude van het Finse bedrijf met die van mensen die al vier jaar lang praten over virussen voor Windows CE zonder dat deze werkelijk zijn verschenen.
Volgens Cluley heeft Sophos wel degelijk oog voor de kwestie, maar brengt het pas producten uit als er echt virussen zijn.
Dan is het in de ogen van bedrijven als F-Secure eigenlijk al te laat.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-28T00:00:00.000Z René van Vemde
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.