Compaq schrapt Prosignia PC-lijn voor mkb

Compaq wil het aantal verschillende reeksen van zijn PC's terugdringen. Daartoe heeft het zijn Prosignia-lijn voor het midden- en kleinbedrijf geschrapt.

De computerproducent volgt hiermee de koers die Macintosh-producent Apple eind 1998 inzette. Compaq belooft de ondersteuning voor Prosignia-gebruikers in Europa, het Midden-Oosten en Afrika nog vijf jaar voort te zetten. De machines uit deze serie krijgen opvolgers in de nieuwe S-subserie van Compaqs Deskpro EX- en Armada-series van respectievelijk desktopcomputers en laptops.
De leverancier presenteert het eind van de Prosignia dan ook als een vernieuwing van zijn Deskpro- en Armada-series. De eerste nieuwe S-machines zijn reeds verkrijgbaar. De complete reeks moet voor eind dit jaar wereldwijd leverbaar zijn. Compaq wil de Deskpro EXS-modellen alleen direct verkopen.
Productmanager Lisa Baker van Compaqs desktop-divisie in de VS zegt dat het bedrijf met deze actie zijn productie stroomlijnt. Dat geldt niet alleen voor naamgeving en marketing, maar ook voor de fabricage- en configuratie-lijnen. De Prosignia-reeks omvat vijf verschillende systeemkasten met elk diverse configuratiemogelijkheden. Dat compliceert de fabricage en zorgt voor relatief hoge productiekosten.
Vice-president Fran�ois Bornibus van Compaq schrijft de behoefte aan vereenvoudiging echter toe aan gebruikers. "Zowel onze grote bedrijfsklanten als het mkb geven aan dat ons productaanbod gemakkelijker moet zijn te overzien."
Volgens analist Stephen Baker van onderzoeksbureau PC Data heeft de Prosignia alleen maar tot verwarring geleid. "Het was een extra serie die Compaq niet echt nodig had. Daarnaast was de benaming ondoorzichtig doordat die zowel desktopcomputers als notebooks omvatte. Bovendien was het oorspronkelijk de naam voor een server-reeks van Compaq."
De huidige uitvoering van de Prosignia-serie is nog geen twee jaar oud. Compaq introduceerde die desktop- en notebookmachines in november 1998 toen het zijn verkoopmodel omschakelde naar meer directe verkoop. Daarbij werd met name op het mkb gemikt, omdat distributeurs en wederverkopers in die markt relatief weinig meerwaarde leveren, aldus de PC-fabrikant.
De Prosignia vertegenwoordigde ook een poging van Compaq zijn productie- en leveringslijnen te herzien om sneller te kunnen fabriceren, naar het voorbeeld van directe PC-leverancier Dell. Inmiddels is de snelle productie van de Prosignia-reeks voorbijgestreefd door de productielijnen die Compaq kreeg toen het januari dit jaar de Amerikaanse PC-distributeur Inacom overnam. Diens productie- en distributie-faciliteiten bleken efficiënter dan die van Compaq voor de Prosignia.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-19T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.