India wil meer buitenlands Internet-geld

India heeft de weg vrijgemaakt voor meer buitenlandse investeringen in Internet-dienstverleners. Voor de Internet-toegangspoorten blijven echter restricties gelden.

De Indiase overheid schrapte een wet die het buitenlandse investeerders verbood om meer dan 49 procent te bezitten van lokale Internet-dienstverleners. Vanaf nu is het daardoor mogelijk dat multinationale Internet-bedrijven in India nieuwe vestigingen openen, zonder dat zij daarvoor een lokale partner moeten zoeken. Bovendien behouden de internationale eigenaars de volledige zeggenschap over hun Indiase filiaal.
India geldt, net als andere Aziatische grootheden als China en Indonesië, als een Internet-markt met enorme groeimogelijkheden. De verwachting is dat het land eind dit jaar zo'n 1,6 miljoen Internet-aansluitingen zal hebben. Twee jaar later zal dat met maar liefst 1000 procent zijn toegenomen tot elf miljoen aansluitingen, zo is de voorspelling. Deze gunstige verwachtingen en de versoepeling van de investeringsregels zullen naar alle waarschijnlijkheid veel buitenlands kapitaal aantrekken - en dat is natuurlijk de bedoeling van de Indiase regering.
Toch is de overheid niet van plan om de gehele Internet-infrastructuur 'uit handen te geven' aan buitenlandse ondernemers. Voor de toegang tot de elektronische snelweg blijven investeringsbeperkingen gelden. Een buitenlandse investeerder die een lokale toegangspoort wil exploiteren, zal nog altijd een Indiase zakenpartner moeten vinden en zal in zo'n joint venture nooit meer dan 49 procent van de aandelen mogen bezitten.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-04T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.