Privatisering NTT nadert langzamerhand

Al eind dit jaar valt mogelijk een besluit over de privatisering van het Japanse staatstelecombedrijf Nippon Telegraph and Telephone (NTT).

Enigszins omfloerst stelde topambtenaar Yoshihiro Fujii gisteren dat "we tegen eind dit jaar met een overzichtsrapport voor de mogelijkheden komen".
Tokyo komt daarmee iets tegemoet aan de felle kritiek op de monopoliepositie die NTT nog altijd in Japan heeft. Alle concurrenten beklagen zich over de ijzeren greep die de telco nog altijd heeft op de totale telecommarkt, terwijl het concern zelf zegt graag geprivatiseerd te willen worden om meer vrijheid van handelen te hebben. Dat het uiteindelijk tot een liberalisering komt, ook al gezien de grote druk die daartoe vanuit het buitenland, met name de VS, wordt uitgeoefend, lijkt wel zeker. Hoe snel het zal gaan, is nog een andere vraag. Fujii beaamde gisteren dat het allemaal hard gaan in de telecomwereld. "Als we alles in december op een rijtje hebben, zouden er tegen die tijd beslissingen kunnen worden genomen", zei hij.
In juli vorig jaar werd NTT opgesplitst in een puur telefoniebedrijf en NTT Docomo, dat zich richt op mobiele telefonie. Dat laatste bedrijf is sinds een paar maanden partner van het Nederlandse KPN. Het biedt met overweldigend succes mobiel Internet aan in Japan en mikt nu ook op een stevige plaats op de Europese markt. Ook in de VS heeft het Japanse bedrijf inmiddels een aantal ondernemingen aangekocht of onderhandelt het daar nog is over.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-06T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.