Uddi moet elektronische handel stroomlijnen

Een nieuwe standaard (Uddi) moet de elektronische handel verder op weg helpen: vergelijkbaar met de formalisering binnen EDI (Electronic Data Interchange).

Inmiddels heeft zich een respectabel aantal vooraanstaande bedrijven in de ICT-sector en de handel achter het initiatief (Universal Description, Discovery and Integration Specifications) geschaard. Deelnemers zijn American Express, Andersen Consulting, Ariba, Bowstreet, Cargill, Clarus, Commerceone, Commercequest, Compaq, Crossworlds, Dell, Descartes, Extricity, Fujitsu, Great Plains, i2, IBM, Internet Capital Group, Loudcloud, Match21, Merrill Lynch, Microsoft, Neon, Nortel Networks, NTT Communications, Rational Software, Realnames, Sabre, Sap, Sun Microsystems, Tibco, Ventro, Verisign, Versata, Verticalnet en Webmethods.
De groei van elektronische handel wordt thans belemmerd doordat er een veelvoud aan technologieën en standaarden wordt gebruikt, die niet of nauwelijks op elkaar aansluit. Destijds bij EDI is dat opgelost door geformaliseerde, onderlinge afspraken te maken over zingeving van data en -velden en vormgeving van documenten. Iets soortgelijks wil Uddi gaan doen.
De standaard definieert een set specificaties die platform-neutraal zijn en die grote en kleine bedrijven in staat stellen zichzelf te omschrijven en hun eigen voorkeursmethoden voor e-handel uit de doeken te doen. Tevens bevat Uddi een wereldwijd verspreid Uddi Business Registry, een soort Gouden Gids voor bedrijven op Internet. Ondernemingen kunnen, via dit register, zowel informatie publiceren over de manier waarop zij elektronische handel bedrijven, als zoeken naar firma's die de capaciteiten, Internetdiensten of producten leveren die zij nodig hebben.
Het doel van Uddi is het leveren van een basis infrastructuur voor dynamische, geautomatiseerde integratie van alle e-commerce transacties en webdiensten. De organisatie vergelijkt de te verwachten impact van de standaard met de invloed die Html heeft gehad op het Web.
Het Uddi-project is een open-industrie initiatief waarin elke willekeurige organisatie kan deelnemen en waarvan elke willekeurig organisatie de specificaties kan implementeren. TCP/IP, XML en Html vormen de basis van Uddi. De concept versie van de specificaties is te vinden ophttp://www.uddi.org. De definitieve specificaties zullen kort nadat de commentaren zijn verwerkt beschikbaar worden gesteld.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-07T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.