Versnippering IT-lobby Brussel dreigt

Belangenbehartiging van de ICT-branche in de Europese politiek dreigt te versnipperen. Een nieuw Brits initiatief overlapt met de bestaande lobbygroep.

Doelstellingen van een nieuw Brits initiatief voor het oprichten van een lobby-bureau voor kleine PC-bedrijven in Europa, the European Federation of the IT-industry (Efiti), overlappen met die van de European Information Technology Services Association (Eisa), waarin ICT-organisaties in de Europese lidstaten samenwerken.
Efiti wil in Europa de belangen behartigen van alle bedrijven in de PC-industrie. Initiatiefnemer Keith Warburton stelt dat de bestaande initiatieven voornamelijk genomen worden door de groten uit de industrie. "Het meeste lobby-gewicht komt van de IT-bedrijven ontsproten aan de zware industrie; producenten van kamergrote computers. Zij zullen ons steunen omdat de kleinere bedrijven zorgen voor veel groei in de sector."
Vergelijkbaar hiermee zijn de doelstelling van de bestaande Europese belangenbehartiger, Eisa. De non-profit organisatie, opgericht in 1994, wil waar nodig de belangen van Europese IT-dienstenleveranciers verdedigen. Warburton denkt niet dat hij hiermee het wiel opnieuw uitvindt. Het ontbreekt in Brussel aan een vertegenwoordiging voor de kleinere PC-bedrijven, stelt de Brit. "Deze tienduizenden bedrijfjes, die oplossingen leveren aan alle kleine en middelgrote bedrijven, worden niet herkend in Brussel." Dat de overlappende doelstellingen voor verwarring zal zorgen, vreest hij niet. "Als het nuttig is, dan sluiten organisaties en bedrijven zich bij elkaar aan." De oprichtingsvergadering van Efiti vindt op 29 september plaats in Basel, tijdens de IT-beurs Orbitcomdex.
Het Britse initiatief is Fenit-woordvoerder Machiel de Rooij niet opgevallen. De Nederlandse organisatie, aangesloten bij Eisa, ziet dat deze vergelijkbare doelstellingen heeft als nieuwkomer Efiti. Eisa behartigt volgens De Rooij ook de belangen van kleinere bedrijven. "Mogelijk zorgt dit voor verwarring op Europees niveau. En dat zou jammer zijn."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-11T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.