HP's superdome moet strijd aangaan met Sun

Maakt marktleider Sun zich zorgen om de introductie van Hewlett-Packards Unix-server Superdome. Als het aan HP ligt wel.

De Superdome - een 64-bit Unix server - zal morgen worden onthuld tijdens een persconferentie in New York. De server is Hewlett Packards krachtigste server tot op heden. Dat gegeven, en de agressievere marketing strategie, zal volgens analisten tot een verhoogde afzet leiden. Maar het is twijfelachtig of het almaar groeiende Sun daarmee schrik kan worden aangejaagd.
Suns enige vijand, aldus analisten, is Sun zelf. Met name de uitstel van Suns Ultrasparc III kan de marktleider terreinverlies opleveren. Ook de problemen met de Ultrasparc II, die spontane vastlopers oplevert, doet het onberispelijke blazoen van het bedrijf geen goed.
Daar waar Sun recentelijk een onstuimige groei ten beste gaf, was het met Hewlett-Packard de afgelopen tijd kwakkelen geblazen op de high-end Unix server markt. De verkoop van dergelijke systemen kreeg het tweede kwart van dit jaar zelfs een ongenadige knauw te verduren. De Superdome moet dat magere kwartaal naar de vergetelheid verbannen.
De Superdome is een op de 64-bit PA-RISC chip gebaseerde Unix machine, die gebruik maakt van HP's eigen versie van het bekende besturingssysteem, HP-UX geheten. Het meer dan 1 miljoen dollar kostende systeem moet de strijd aangaan met Suns E10000.
Net als zijn concurrenten benadrukt HP nadrukkelijk de mogelijkheden voor schaalvergroting. Klanten kunnen een cluster van maar liefst vier Superdomes in gebruik nemen, waarmee een maximale capaciteit van 256 processoren is benut. Voorheen kon HP hooguit een maximale cluster van 128 processoren aan.
Toch wijzen analisten erop dat dergelijke technologische hoogstandjes geen garantie zijn voor succes. Bedrijven kiezen voor Sun, niet alleen op basis van de productlijn, zo weten zij. Vooral Suns ijzersterke reputatie op het vlak van ondersteuning en service, maakt dat het bedrijfsleven geneigd is voor Sun te kiezen.
HP en IBM, Suns grootste concurrenten, mogen dan hun best hebben gedaan op die terreinen lessen te trekken uit het verleden, aan Sun kunnen ze nog niet tippen. Dus of Sun zich al veel zorgen maakt? Waarschijnlijk niet.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-11T00:00:00.000Z Auke Hulst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.