Nokia richt pijlen op digitale televisie

De Finse fabrikant van mobiele telefoons gaat zich met een multimedia terminal begeven op de markt voor Internet opzetkastjes.

Nokia introceerde zijn infotainment apparaat afgelopen week tijdens de International Broadcasting Convention in Amsterdam. De zogeheten Nokia Media Terminal is gebaseerd op open standaarden en technologien, zoals het Linux besturingssysteem en de Modzilla browser. De Terminal heeft als doel Internet en digitale televisie te combineren in een opzetkastje. Het Duitse Convergence Integrated Media gaat Nokia helpen bij het ontwikkelen van de benodigde software.
Het gebruik van open standaarden is volgens Nokia van eminent belang voor het welslagen van de terminal. "Aangezien dit niet een opzichzelf staand apparaat is, moeten we ervoor zorgen dat de terminal met zoveel mogelijk apparaten kan communiceren," aldus een zegsvrouw van Nokia. Het bedrijf sluit zich aan bij de MHP-standaard (Multimedia Home Platform), die overeengekomen is door de industriegroep die zich buigt over de nieuwe generatie uitzendtechnologie, de DVB (Digital Video Broadcasting). Ook Philips heeft zich hard gemaakt voor deze standaard.
Met de Media Terminal richt Nokia zich op een markt waar de hele technologie-industrie nieuwe producten voor aan het presenteren is. Philips, Motorola en het Britse Pace hebben allemaal hun eigen opzetkastje klaar liggen of nemen deze binnenkort in productie. Microsoft, Liberate en Open TV zijn druk bezig om hun software platform voor digitale televisie te ontwikkelen. In het eerste kwartaal volgend jaar zullen de eerste producten bij consumenten terecht komen.
Nokia is iets later. Het uiteindelijke product - de versie die in Amsterdam te zien was, was een prototype - is ook in het eerste kwartaal te verwachten, maar Nokia's vage prijsstelling doet vermoeden dat er nog geen kabelbedrijven zijn die het apparaat aan hun klanten willen voorschotelen. Het apparaat moet tussen de 200 en 800 dollar gaan kosten, afhankelijk van hoeveel kabelbedrijven of anderecontent-leveranciers voor hun rekening willen nemen.
Nokia is van plan om naast een kabel-versie ook een terminal uit te brengen die zijn informatie ontvangt via de telefoonlijn. Hiervoor zegt het bedrijf een Adsl-versie op de markt te brengen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-11T00:00:00.000Z Auke Hulst