Transmeta-chips eerder in de winkel

Met een versnelde introductie van een op de Crusoë-chip gebaseerde notebook van Sony hoopt Transmeta Intel een nieuwe klap toe te brengen.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Sony de Picturebook notebook pas volgend jaar op de markt zou brengen. Die introductie-datum is teruggebracht naar oktober dit jaar. Daarmee komt het eerste op Transmeta's energiebesparende Crusoë-chip gebaseerde product veel eerder in de winkel te liggen. Dit geeft Intel minder tijd om zijn alternatief voor een energiezuinige microprocessor op de markt te brengen.
Transmeta's Crusoe is al enige tijd het gesprek van de dag in Sillicon Valley. De processor maakt gebruikt van de zogeheten VLIW-instructies (very-long-instruction-word), die in combinatie met een software vertaal techniek (code morphing) in staat zijn instructies te converteren naar Intel-compatibel X86-instructies. Doordat de Crusoë software inzet op gebieden die in een conventionele architectuur door hardware uitgevoerd worden, gebruikt de processor minder energie en is deze gemakkelijker te produceren.
Het standaard Picturebook model zal ongeveer 2300 dollar kosten en uitgerust worden met Windows. De levensduur van een volle batterij zal schommelen tussen de 2,5 en 5,5 uur, afhankelijk van de intensiteit van gebruik. Met een additionele quad-battery pack kan de Picturebook maar liefst 20 uur lang actief gebruikt worden. Mede dus, dankzij het bescheiden verbruik van de Crusoë.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-11T00:00:00.000Z Auke Hulst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.