Lotus ziet met asp zijn afzetmarkt groeien

Na MS en Oracle haast ook Lotus zich om zijn product geschikt te verklaren voor asp. Verhuur moeten de lastig te configureren Lotus-software populair maken.

Zijn Notes- en Domino-software slijt Lotus nu voornamelijk bij grote ondernemingen. Omdat deze producten moeilijk te installeren en te configureren zijn, kreeg het bedrijf zijn producten bijna niet afgezet bij kleine en middelgrote ondernemingen. Nu in het asp-model gespecialiseerde bedrijven het onderhoud op systemen verzorgen lijkt dit bezwaar minder te tellen voor kleinere ondernemingen. Lotus verwacht dan ook door asp te kunnen groeien.
De Domino server zal dienen als platform, waarop asp's applicatiesoftware kunnen aanbieden en besturen. Er komt een verbinding met de Websphere applicatieserver van IBM en verder zegt Lotus Tivoli's management-software te ondersteunen. Het Lotus pakket krijgt geen in eigen huis ontwikkelde betalingsfunctionaliteit. Wel gaf Lee Todd, senior vice-president werkgroepsoftware bij Lotus, het belang aan van dit onderdeel binnen asp. "Deze technologie is nu nog niet te krijgen op de markt", aldus Todd. "In de toekomst", zo vervolgt hij, "ondersteunt zo'n programma asp's niet alleen met het versturen van een rekening. Het geeft ook inzicht in welke applicaties door wie veel gebruikt worden."
Het bedrijf heeft nog wel wat werk te verzetten om ook zijn licentiestructuur op het asp-model aan te passen. Lotus wil zijn software in de toekomst per werkplek of per contract bij grootschalige ondernemingen verhuren. Prijzen geeft het bedrijf nog niet. Evenmin laat het bedrijf informatie los over de rekensom die het bedrijf gaat gebruiken om de kosten van zijn product om te rekenen naar het asp-model. Daarnaast blijft president Al Zollar vaag over de termijn waarop Lotus klaar is voor asp.
Wel onderstreept Zollar het belang van asp. "Dit is een trend in de software-industrie waar alle spelers mee te maken krijgen. Dit moet je niet negeren". Uiteindelijk moet alle software van het concern en moederbedrijf IBM geschikt zijn voor gebruik via een asp, aldus de topman. Het bedrijf heeft Oliver Chow, voorheen strategisch directeur bij IBM, vrij gemaakt om de koersverandering in goede banen te leiden.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-12T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.