Doorbraak biometrisch beveiligen blijft uit

Biometrie als beveiligingssysteem wil maar niet van de grond komen. Keyware Technologies legt de oorzaak bij te hoge verwachtingen die leveranciers scheppen.

Volgens de Belgische leverancier van biometrische beveiligingssystemen blijkt de beloofde veiligheid in de praktijk veelal niet haalbaar. Het principe klinkt zo aantrekkelijk. Elk mens heeft een aantal unieke eigenschappen: de vingerafdruk, stem of de iris. Wat is er nu eenvoudiger dan deze te gebruiken als beveiligingsmethode? Daarmee zou een eind kunnen komen aan vergeten wachtwoorden en rondslingerende pincodes. Een en ander blijkt makkelijker gezegd dan gedaan.
Francis Declercq, oprichter en ceo van het Belgische Keyware Technologies, stelt dat biometrie nog niet is doorgebroken omdat het verkeerd is gepositioneerd. "Leveranciers van diverse systemen claimen altijd dat hun systeem 100 procent betrouwbaarheid biedt. In de praktijk gaat dat niet op. Een vingerafdruk klopt niet als iemand zich in zijn vinger snijdt en stemherkenning faalt bij verkoudheid."
Declercq noemt als verdere manco's de hoge prijs van scanners en andere apparatuur om de unieke kenmerken vast te leggen, en de grote verscheidenheid aan beschikbare systemen. "Een bedrijf dat nu een biometrisch systeem wil kopen, heeft de keus uit driehonderd verschillende producten die moeilijk te vergelijken zijn op de verhouding prijs/prestatie."
Het uitblijven van een doorbraak is ook te wijten aan de terughoudende opstelling van investeerders. Die steken geen geld in technieken die zich in de praktijk nog nauwelijks hebben bewezen. Keyware wil daarom dit jaar enkele bedrijven overnemen die gespecialiseerd zijn in smartcards en Internet. Het koppelen van biometrische software aan bestaande infrastructuren moet leiden tot een versnelde groei van het bedrijf, dat sinds juni aan de Londense Easdaq is genoteerd.
Declercq ziet twee mogelijkheden om zijn bedrijf te laten groeien. "We kunnen oem-contracten sluiten met bedrijven die onze software installeren op hun apparatuur. De tweede manier is het overnemen van bedrijven op het gebied van smartcards, toegangstechnieken of Internet-bedrijven. Daar kunnen we zelf onze biometrische producten mee koppelen."
Vorige maand sloot Keyware Technologies een oem-contract met Sony, dat biometrische software installeert op laptops die zijn voorzien van een microfoon en een kleine camera. Declercq zoekt nu een fabrikant van webcams om een oem-contract mee af te sluiten. Het nadeel van deze contracten is dat het vaak lang duurt voor zo'n overeenkomst leidt tot extra omzet, zo geeft Declercq toe. "Daarom gaan we ook bedrijven overnemen, zodat we de groei kunnen versnellen." Het in 1996 opgerichte bedrijf behaalde het afgelopen jaar een omzet van 22 miljoen dollar. Er werken ruim tweehonderd mensen.
Het afgelopen jaar nam Keyware Technologies enkele Internet-bedrijven over, en een fabrikant van smartcards. In België leidde dat onder andere tot een grote order voor de sociale identiteitskaart, een smartcard voorzien van biometrische beveiliging. In Nederland heeft hij begin dit jaar overwogen de biometrische tak van AND Software te kopen, die in april voor 55 miljoen werd verkocht aan de Engelse Bell Group. "De vraagprijs was echter veel te hoog, want die tak had slechts een omzet van 5 miljoen gulden."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-18T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.