Acceptatie SAN-concept verloopt moeizaam

Onderzoek wijst uit dat de acceptatie van een Storage Area Network erg gering in. Slechts 10 procent heeft het concept ingevoerd.

Amdahl en Network Appliance voegen zich met nieuwe opslagsystemen in de reeks leveranciers die het idee van opslagnetwerken prediken. De twee bedrijven willen tegemoetkomen aan de vraag van klanten naar grotere opslagcapaciteit. Hierbij kiezen ze voor een verschillende aanpak.
Amdahl komt met een zogenoemde kant-en-klaar San (storage area network). De filer 800 serie van Network Appliance valt in de categorie van nas (network attached storage). Gebruikers lijken vooralsnog de voorkeur te geven aan de goedkopere Nas-opslagsystemen.
De twee opslagconcepten zijn totaal verschillend. Bij San is de opslag vrijwel geheel gescheiden van de servers, terwijl een netwerk van glasvezelbekabeling de onderdelen verbindt. Bij het Nas-concept is de opslag verbonden aan toegewijde machines (appliances) die ook dienst doen als opslag-toegangspoort voor andere servers. De voordelen van San zijn groot: gecentraliseerde data-opslag, gegevensbeheer en back-ups zonder dat een lokaal netwerk (Lan) of server belast wordt.
Hoewel de voordelen van deze manier van opslag onomstreden zijn, verloopt de acceptatie moeizaam. Uit onderzoeken van het bladComputerworld en onderzoeksbureauEnterprise Management Survey blijkt dat slechts één op de tien bedrijven het san-concept heeft ingevoerd. Een kleine 20 procent wil dat binnen een jaar verwezenlijken, terwijl bijna de helft geen plannen heeft om het in te voeren. Als belangrijkste redenen om af te zien van deze manier van opslag geven de bedrijven op dat het te ingewikkeld is(60 procent), te duur (30 procent) en te riskant (21 procent).
Richard McCormack, vice-president storage marketing bij Amdahl, bevestigt deze trend. "Veel klanten aarzelen om gebruik te maken van defibre channel techniek, omdat het duur is en het implementeren en testen veel tijd kost." Met de introductie van de kant-en-klare san wil Amdahl dit probleem oplossen. Het bedrijf claimt dat zijn nieuwe opslagsysteem (de GSS 4900) de klant onmiddellijk de voordelen van een san geeft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-22T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.