EU en VS willen mondiale antitrust-regels

De Europese Unie en de Verenigde Staten onderzoeken samen de mogelijkheden voor de oprichting van een internationale organisatie voor wereldwijde antitrust-regels.

Washington en Brussel vinden dat het hoog tijd is voor de oprichting van zo'n organisatie, omdat internationale bedrijfsovernames, vooral in dehightech sector, momenteel aan de orde van de dag zijn. Het op te richten internationale lichaam zou zich moeten bezighouden met de coördinatie tussen de antitrust-autoriteiten in verschillende landen en met het vaststellen van basisregels voor internationale fusies en overnames.
Behalve dat zo'n organisatie zou zorgen voor duidelijkheid en gelijkheid tussen de EU en de VS zijn er ook veel efficiëntievoordelen te behalen. In de huidige situatie komt het immers herhaaldelijk voor dat de autoriteiten in de VS en in de EU dezelfde fusie onderzoeken. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de fusie van America Online en Time-Warner, en bij de inmiddels afgeblazen overname van Sprint door MCI Worldcom. Ook zijn zowel Washington als Brussel bezig met een antitrust-onderzoek naar de activiteiten van Microsoft.
Bij de oprichting van het nieuwe lichaam willen de VS en de EU ook bestaande organisaties als de Oeso, de Unctad en de WTO betrekken.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-18T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.