Register koopt omstreden domeinnaam-veiler

Domeinnaam-registreerder Register loopt het risico zich de woede van de Icann op de hals te halen met de aankoop van Afternic.

Afternic beheert een veilingsite voor domeinnamen. Door de overname versterkt Register zich op desecondary market. Het bedrijf was een van de eerste commerciële registreerders die zich meldden toen de registratie van Internet-domeinnamen werd vrijgegeven aan de markt. Register veroverde vrij snel een behoorlijk deel van die markt, maar inmiddels zijn er al meer dan zestig registreerders actief en wordt de spoeling vrijwel dagelijks dunner. In het jongste fiscale kwartaal zag de onderneming het aantal registraties vantop-level domeinnamen met maar liefst 25 procent afnemen. Om toch economisch te kunnen groeien, moet de registreerder op zoek naar andere markten, zoalswebhosting ensecondary-market-activiteiten.
Met de aankoop van Afternic, voor 48,6 miljoen dollar in contanten en aandelen, plaatst Register zich echter in een lastige positie. Afternic, dat geregistreerde domeinnamen doorverkoopt aan de meestbiedende, leeft namelijk op enigszins gespannen voet met de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann), die verantwoordelijk is voor de toewijzing en controle op domeinnamen.
In de ogen van Icann laten activiteiten als domeinnaam-registratie en de veiling van dergelijke namen zich alleen verenigen als wordt voldaan aan enkele strenge randvoorwaarden. Die randvoorwaarden zijn er vooral op gericht illegale activiteiten als 'domeinkraken' te voorkomen. Volgens Icann werden er op de Afternic-site ook verdachte domeinnamen als 'microsotf.com' geveild. Een bedrijf dat dergelijke zaken toelaat, behoort niet geaccrediteerd te worden als officiële domeinnaam-registreerder, zo redeneerde de Icann toen Afternic een verzoek voor zo'n accreditatie indiende.
De zaak werd in den minne geschikt toen Afternic zijn activiteiten splitste en onderbracht in twee onafhankelijke divisies. Met de overname door Register lijkt het hele conflict nu terug bij af. Wordt ongetwijfeld vervolgd ...
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-19T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.