EC is tegen fusie tussen AOL en Time Warner

De mededingingsautoriteiten van de Europese Commissie hebben ernstige bezwaren tegen de voorgenomen fusie tussen America Online en Time Warner.

De autoriteiten hebben in een voorlopig voorstel aanbevolen de overeenkomst, met een waarde van 113 miljard dollar, af te keuren. VolgensWall Street Journalhebben de Amerikaanse concerns tot 24 september de tijd om met fusievoorstellen te komen die de Brusselse regelgevers wel kunnen bekoren.
De Europese antitrust-autoriteiten hebben zich vanaf het moment van bekendmaking kritisch opgesteld tegenover een samengaan van AOL en Time Warner. De concerns benadrukken dat sprake is van een voorlopige reactie vanuit Brussel, en dat de uiteindelijke beslissing toch nog positief kan uitvallen.
AOL en Time Warner zouden bereid zijn tot een lossere relatie met de Duitse mediagigant Bertelsmann. De Europese Commissie is met name bevreesd dat door dit soort deals de online-gigant AOL en de mediagigant Time Warner een monopoliepositie zullen innemen op de Europese Internet-distributiekanalen. Daarbij hebben AOL en Time Warner al aangegeven dat ze geen barrières zullen opwerpen voor Europese muziekconcerns die hun producten via AOL willen distribueren.
Recentelijk is echter ook groot verzet gerezen tegen AIM, AOL'sinstant messaging-diensten. Volgens British Telecom, SBC Communications en Tribal Voice, een onafhankelijk 'messaging' concern, is AOL's dominante positie op het gebied van IM (instant messaging) op PC's onaanvaardbaar. Het zou leiden tot monopoliepositie voor het online concern op het terrein van IM via mobiele telefoons en andere draagbare apparatuur. Ook deze protesten zijn door de Europese Commissie overgenomen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-19T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.