Duitsland ziet af van 'surf-belasting'

Het omstreden Duitse wetsvoorstel om Internet-gebruik voor privé-doeleinden onder werktijd te belasten is van de baan.

Bondskanselier Gerhard Schröder heeft in een toespraak voor werkgevers persoonlijk een wetsvoorstel ingetrokken waarbij bedrijven belasting zouden moeten betalen voor het privé-gebruik van Internet door hun werknemers tijdens het werk.
Het ministerie van Financiën zorgde vorige maand voor veel commotie met een voorstel waarbij het privé-gebruik van Internet op het werk zou worden gezien als een extraatje, waarvoor net als voor een telefoonaansluiting of auto van de zaak extra belasting moet worden betaald.
Het bedrijfsleven sprak direct van een bureaucratische nachtmerrie, want zij zouden moeten gaan controleren welke werknemers ook privé wel eens surfen op de werkplek en hoe lang ze dat doen. Dat zou tevens tot grote conflicten met de werknemers kunnen leiden, die zich dan immers bespied voelen op hun werkplek. Bovendien, zo stelde het bedrijfsleven direct, deze belasting is een rem op het vertrouwd raken met de mogelijkheden van Internet, dat steeds belangrijker wordt voor de economie.
De aankondiging kwam bovendien op een wel heel vreemd moment: direct nadat minister van Financiën Hans Eichel meer dan honderd miljard gulden had binnengehaald met de veiling van de Umts-frequenties voor mobiel Internet.
Schröder maakte dan ook korte metten met het voorstel in een toespraak op de Wereldtentoonstelling in Hannover. "Privé-gebruik van het Internet op de werkplek is belastingvrij", verklaarde hij kort en bondig. Hij draaide de zaak zelfs om door eraan toe voegen dat mensen die thuis een computer aanschaffen om voor hun werk gebruik te kunnen maken van Internet op een belastingvoordeeltje kunnen rekenen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-20T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.