Sun versterkt positie in servermarkt

Sun Microsystems heeft door de overname van Cobalt Networks zijn positie in de markt voor server-apparatuur aanzienlijk versterkt.

Met de deal is een bedrag gemoeid van 2 miljard dollar in aandelen. Cobalt heeft een dominante positie opgebouwd in de markt voor serverapparatuur draaiend onder het Linux-besturingssysteem. Sun is vooral geïnteresseerd in de kennis die Cobalt heeft opgebouwd met zijn RaQ servers, die onder andere worden toegepast in het Internet- en email-verkeer.
Veel analisten beschouwen de overname van Cobalt Services door Sun als een defensieve zet tegenover directe concurrenten als Compaq, Dell en IBM. In eerdere onderzoeken voorspelde onderzoeksbureau Dataquest dat de markt voor serverapparatuur zal groeien van 2,2 miljard dollar vorig jaar naar 15,8 miljard dollar in 2003. Met de overname van Cobalt krijgt Sun in één keer scherp geprijsde serverapparatuur in handen waarmee het zijn positie in de onderkant van de markt snel kan uitbouwen. Volgens topman Ed Zander van Sun heeft Cobalt zich deze markt toegeëigend met aansprekende marges. "Ze weten alles over het produceren van servers tegen lage kosten."
Dankzij de overname door Sun, maakte het aandeel Cobalt een flinke sprong voorwaarts. Begin dit jaar koerste het aandeel nog op 25 dollar. Inmiddels zijn de aandelen Cobalt meer dan het dubbele waard: 57 dollar. Ook Sun profiteerde op de beurs van het overnamenieuws. Het aandeel nam 2 procent in waarde toe.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-20T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.