Jongen verdient tonnen met valse informatie

Alle aandeleninformatie die je op Internet vindt, is in principe waardeloos, zeggen de experts. Ten eerste weet je nooit zeker of die informatie wel klopt.

Is de informatie onjuist, dan kun je lelijk de boot in gaan. Klopt hij wél, dan zit de 'waarde' van die informatie al lang verwerkt in de koers.
De 15(!)-jarige Jonathan Lebed heeft hun gelijk gewezen. In nog geen jaar tijd verdiende de Amerikaanse jongeman uit New Jersey 273.000 dollar (bijna zeven ton) door aandelen te kopen in negen obscure bedrijfjes, vervolgens valse informatie naar verschillende beurs-chatrooms te sturen, en de daarop volgende koersexplosies te verzilveren.
Maar helaas voor hem: op last van de Amerikaanse toezichthouder op het effectenverkeer, de Securities and Exchange Commission, moet hij het geld met 12.000 dollar rente (30.000 gulden) terugbetalen.
De toen 14 jaar oude Lebed begon met het kunstje in augustus vorig jaar en zag kans het vol te houden tot juli. Het was voor de eerste keer dat de SEC een minderjarige heeft aangepakt wegens beursfraude.
In een interview met de Wall Street Journal zegt Lebed dat hij jaren gefascineerd wordt door de beurs en al sinds zijn twaalfde in aandelen handelt. "Al die cijfers die over het scherm rolden, interesseerden me mateloos. Ik ben gek op alles wat met wiskunde te maken heeft". Zijn achtergrondinformatie over beleggen vond hij vooral bij de zenders CNBC and CNN en op Internet.
Hoe de SEC Lebed op het spoor is gekomen, wil de beurswaakhond niet zeggen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-22T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.