'Umts-veilingen kosten Europa de kop'

Europa maakt een geweldige fout door de Umts-frequenties voor veel geld te verkopen. Daardoor verliest Europa de voorsprong op het terrein van mobiele communicatie.

Bovendien is er de dreigende opkomst van informele telecomnetwerken. Deze uitspraken deed Nicolas Negroponte op het IT Forum dat IDC vorige week organiseerde.
"Europa loopt voor op Amerika, omdat er een gezamenlijke GSM-standaard is afgesproken. De VS zullen Europa niet volgen. Zij kunnen zich richten op Cdma, de allernieuwste generatie van mobiele communicatie", zo zei Negroponte, als hoogleraar verbonden aan het MIT (Massachusetts Institute of Technology) en directeur/oprichter van het daaraan gelieerde Media Lab. De Engelse en Duitse overheid zijn volgens Negroponte volledig ten onrechte trots op de hoge bedragen die zij op de Umts-veilingen hebben binnengehaald. De veilingen hebben geen nieuwe spelers opgeleverd die de gevestigde operators enige concurrentie kunnen aandoen. Deze doelstelling is dus niet gehaald. Bovendien moeten er nu diensten worden ontwikkeld, die zo duur zullen zijn dat niemand ze kan en wil afnemen, meent Negroponte.
"De Europeanen doen er werkelijk alles aan om hun voorsprong in draadloze communicatie om zeep te helpen. Op de Umts-veilingen zijn enorme bedragen per aansluiting betaald. Maar er is nog geen enkele infrastructuur, er zijn nog geen toestellen en er is geen enkel onderzoek gedaan. Er is geen enkel bewijs dat het systeem interessant en belangrijk genoeg zal worden voor de consument om Umts te gaan gebruiken", aldus Negroponte.
Er is nog een andere reden waarom volgens Negroponte Umts het daglicht nooit zal zien. "Umts is gewoon niet goed genoeg. Het wordt ten onrechte de opvolger van GSM genoemd. Maar ik denk dat Gprs (General Packet Radio Services) schromelijk wordt onderschat. Ik ben ervan overtuigd dat Gprs met zijn transfersnelheid van 64 Kb goed genoeg is om de periode tot de komst van de allernieuwste generatie mobiele telecommunicatie, Cdma (Code Division Multiple Access), te overbruggen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-22T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.