Bluetooth komt eindelijk van de grond

Twee jaar na de introductie van de standaard voor korte-afstands draadloze communicatie zijn Bluetooth-producten nog ver te zoeken. Dat verandert nu.

Het eind van kabels, dat was de prachtige belofte die de bedenkers van Bluetooth twee jaar geleden de wereld voorhielden. Bluetooth stelt apparaten in staat in contact met elkaar te treden met snelheden tot 1 megabit per seconde, mits de apparaten in kwestie niet verder van elkaar verwijderd zijn dan 10 meter. Dergelijke communicatie - die geschiedt via een kleine radiochip - maakt het gebruik van kabels tussen bijvoorbeeld PC en printer overbodig.
De belofte was mooi, het resultaat is mager. Pas nu, twee jaar na de aankondiging in 1998, gaan de eerste producten die gebruik maken van Bluetooth op de markt komen. De première is voor Toshiba, dat eind vorige week een notebook aankondigde met Bluetooth-kaart. Die zal nog deze maand in de winkels liggen. Andere fabrikanten die Bluetooth-kaarten gaan gebruiken zijn IBM - met een Bluetooth-notebook die oktober uitkomt - en Hewlett-Packard.
Big Blues Bluetooth-kaart zal 189 dollar kosten en geschikt zijn voor gebruik in de Thinkpad T- en -A-series.
HP's versie van de Bluetooth-kaart zal 1 november verschijnen en geschikt zijn voor gebruik in de Omnibook en Pavilion-notebooks. De prijs van HP's kaart is enige tientallen dollars lager dan die van de concurrentie: 149 dollar.
Het wachten is echter nog op apparaten waarmee contact gemaakt kan worden. Bluetooth-geschikte printers zullen niet verschijnen voor medio volgend jaar. Daarnaast is de Bluetooth-kaart een tussenvorm op weg naar het uiteindelijke doel: geïntegreerde Bluetooth-chips. Die zullen echter pas in 2001 gereed komen. Dan pas zullen Bluetooth-toepassingen als paddestoelen uit de grond kunnen schieten.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-25T00:00:00.000Z Auke Hulst