Pentium 4 waarschijnlijk in oktober

Geruime tijd was het kommer en kwel bij chipmaker Intel. Inmiddels kan het bedrijf weer lachen: de langverwachte Pentium 4 zal volgende maand op de markt komen.

De Pentium 4 is Intels nieuwe troef in de strijd om de hegemonie over het desktop-landschap. De chip kan niet alleen bogen op een hogere kloksnelheid dan zijn voorgangers, maar ook op een snellere systeembus; deze klokt 400 MHz. Voorts zal de Pentium 4 gekoppeld zijn aan een tweeweg Rdram-geheugen (Rambus direct ram). De kloksnelheden van de Pentium 4-lijn zullen in eerste instantie liggen tussen de 1,4 en 1,5 GHz. Later zal die teller nog omhoogkruipen, wanneer Intel deheadroom in het productieproces beter gaat benutten. Een prettige verrassing voor zowel Intel als zijn klanten, aangezien de Pentium 4 aangekondigd was met een verwachte kloksnelheid tussen de 1,3 en 1,4 GHz. Hij blijkt dus nog een tandje hoger te kunnen schakelen.
Volgens bronnen zal Intel zijn nieuwe generatie processoren eind oktober beschikbaar stellen. Een officiële datum blijft vooralsnog uit. De Pentium 4 zal beschikbaar zijn in machines van veel grote PC-fabrikanten, waaronder Hewlett-Packard en Dell. Hij zal naar verwachting wel een redelijk prijzige jongen worden. Goede Pentium 4 PC's die geschikt zijn voor hoge kwaliteit grafische- en multimedia-applicaties, zullen 3000 dollar of meer gaan kosten. Mede daarom zal de Pentium 4 de eerste tijd slechts in beperkte oplage beschikbaar zijn.
Al met al is het de vraag in hoeverre Intel het tweegevecht met concurrent AMD middels de Pentium 4 in zijn voordeel kan beslechten. Ook AMD komt volgende maand met een nieuwe chip, de 1,2 GHz Athlon, die iets lagere snelheden klokt, maar wel een stuk goedkoper is. Topcomputers die zijn uitgerust met een Athlon zullen al snel 500 tot 1000 dollar goedkoper zijn dan vergelijkbare machines met een (weliswaar snellere) Pentium 4.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-25T00:00:00.000Z Auke Hulst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.