Palm-virus toont kwetsbaarheid handhelds

Hoewel de kans op infectie vooralsnog laag is, is de ontdekking van een potentieel destructief Palm-virus een teken aan de wand: ook handhelds zijn niet veilig.

De tijd dat virusschrijvers zich louter richtten op DOS- en Windows-PC's is voorbij. De markt heeft zich verbreed middels een hausse aan nieuwe, vaak mobiele, producten en platformen, en de virusschrijver blijft niet achter. Die ziet nu mogelijkheden om ook de mobiele gebruiker te grazen te nemen, met als voornaam doelwit apparaten die gebaseerd zijn op het Palm-besturingssysteem. Eind vorige week maakten onderzoekers van een antivirus-softwarebedrijf bekend dat ze zo'n virus ontdekt hebben.
Het Palm-virus in kwestie kan zichzelf vermenigvuldigen, en draagt een potentieel zeer destructieve lading (depayload). In die zin verschilt het virus, dat Palm OS/Phage is gedoopt, van het recent ontdekte Palm-virus 'Liberty Crack Trojan Horse', dat een veel minder kwaadaardigepayload met zich meebrengt. Wanneer Phage actief wordt vult het het scherm van je Palm-machine met een groot donkergrijs vierkant, en termineert het het programma dat draait. Daarna kopieert Phage zichzelf naar andere applicaties.
Ondanks die vernietigende kracht hebben de onderzoekers het virus vooralsnog een lage risico-indicatie toegekend. Het virus is enkel nog gesignaleerd in laboratorium-omstandigheden, en waart voor zover bekend nog niet rond in het wild. Wel is het een teken dat virusschrijvers het Palm-besturingssysteem hebben ontdekt, en dat belooft weinig goeds voor de toekomst.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-25T00:00:00.000Z Auke Hulst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.