'Open source'-club valt Microsoft aan

Xnsorg introduceert Extensible Name Service (XNS), een dienst die consumenten en bedrijven in staat stelt persoonlijke online informatie beter te beheren.

XNS is een belangrijke concurrent voor Microsofts 'dotnet'-strategie. Xnsorg, een non-profit 'open source' organisatie hoopt dat de dienst zich zal ontwikkelen tot een nieuw wereldwijd adresserings- en privacy-beheersysteem. XNS, dat is ontwikkeld door Onename, stelt mensen in staat hun contacten, boekhouding en persoonlijke informatie op Internet te beheren en spam tegen te gaan.
Gebruikers registeren een unieke naam bij een service-aanbieder. Deze zoekt voor iedere naam een webagent, die de gebruiker in staat stelt een XML-document, voorzien van informatie als telefoonnummers, email-adressen, creditcard-nummers en andere privé-gegevens, te beheren.
De gebruiker kan bijvoorbeeld gebruik maken van XNS-visitekaartjes door zijn unieke gebruikersnaam aan een contactpersoon door te geven. Op deze manier is een gewijzigd email-adres of telefoonnummer door deze persoon gemakkelijk te achterhalen. Tevens krijgen gebruiker een eigen XNS-gebruikersnaam en -wachtwoord voor het hele Web. Hiermee komt een eind aan de tientallen wachtwoorden voor de vele websites.
"Het domeinnaam-systeem is hiërarchisch, maar wel vlakker dan DNS", zegt Adam Engst, president van Xnsorg. Iedere isp of Internet-bedrijf kan zich bij ons registeren."
Het XNS-systeem verwacht een zware concurrentiestrijd met Microsoft, dat onlangs heeft aangekondigd een paspoortachtige databank te lanceren waarin consumenteninformatie en privacy-voorkeuren zijn geïntegreerd met de dotnet-strategie. Microsoft maakt al gebruik van zijn passport.com-systeem om gebruikers op te sporen op zijn eigen pagina's als Hotmail, MSN en bCentral.
"Dotnet is het volgende machtsspelletje van Microsoft", zegt Engst. "Maar wij lopen voor op de softwaregigant uit Redmond. Dotnet bestaat niet. Het is een visie van Microsoft. Bovendien zal het waarschijnlijk alleen werken met Microsoft-producten, precies zoals we van dat concern gewend zijn. Daarom heeft Onename ervoor gekozen zijn licentie exclusief aan te bieden aan een onafhankelijke non-profit organisatie als Xnsorg."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-26T00:00:00.000Z Manuela Fun
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.