Consumentenmarkt opslagsystemen groeit sterk

EMC, specialist in zware opslagsystemen voor bedrijven, voorziet dat binnen enkele jaren consumenten meer gebruik maken van opslagsystemen dan bedrijven.

Dit voorspelt Michael Ruettgers, de ceo van het bedrijf. In 2005 is de consumentenvraag naar opslag van digitale informatie zoals medische dossiers, email, voicemail, andere vormen van communicatie en digitale foto's twee keer zo groot als de zakelijke markt.
Dit zei de topman op de Networld + Interop-beurs in Atlanta afgelopen dinsdag. Hij denkt dat grote gespecialiseerde bedrijven zoals centra voor gegevensbeheer de hoofdmoot van deze informatie zullen opslaan.
Op het zakelijke vlak voorspelt hij dat over vijf jaar hooguit 10 procent van de bedrijfsgegevens aan de periferie van het bedrijfsnetwerk opgeslagen zal worden, terwijl de rest centraal bewaard blijft. Hij spreekt hiermee bedrijven als Akamai, Inktomi en Cisco tegen die juist beweren dat het opslaan en cachen van informatie aan de rand van het netwerk steeds belangrijker wordt, omdat de informatie hiermee dichterbij klanten en zakelijke partners is te brengen. De informatie is daarmee sneller op te vragen via Internet.
Volgens Ruettgers is de informatie aan de rand van het netwerk op sterven na dood en daarmee een stuk minder belangrijk dan informatie die nodig is voor het uitvoeren van elektronische transacties. Deze informatie is bedrijfskritisch en moet onder alle omstandigheden toegankelijk zijn en veilig opgeslagen worden.
De topman juicht de recente vooruitgang in de bandbreedte van netwerken ten zeerste toe. Met de toepassing van de optische Dwdm-technologie (dense wavelength division multiplexing) springt de capaciteit van netwerken met zelfde sprongen omhoog als de capaciteit van opslagsystemen. "Dit veroorzaakt een virtuele cirkel, waarin de bandbreedte opgevuld raakt met gegevens die uiteindelijk ook weer opgeslagen moeten worden." Hetgeen EMC geen windeieren zal leggen.
Uiteindelijk voorziet hij een universele gegevenstunnel ontstaan, waaraan iedereen gekoppeld is om informatie op te vragen wanneer en waar je maar wilt. Dit lijkt een goede omschrijving van Internet, maar waarschijnlijk met meer opslagsystemen eraan vastgekoppeld.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-27T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.