Grensoverschrijdend Web: voer voor juristen

In verschillende landen houden juristen zich bezig met de (on)mogelijkheid tot beperking van grensoverschrijdend gebruik van Internet.

In Frankrijk heeft een rechter drie deskundigen gevraagd te onderzoeken of het mogelijk is om voor Franse Internet-gebruikers de toegang tot bepaalde Amerikaanse websites te blokkeren. Dit is een uitvloeisel van de zaak die enkele anti-racismegroepen in Frankrijk hebben aangespannen tegen webportaal Yahoo, omdat die onderneming een veilingsite beheert waarop Nazi-artikelen te koop worden aangeboden. De verkoop van dergelijke artikelen is in Frankrijk wettelijk verboden. De rechter oordeelde daarom dat Yahoo maatregelen moet treffen om de toegang tot de veilingsite voor Franse surfers te blokkeren. Yahoo claimt dat dit onmogelijk is.
Ook in de VS zelf lijkt men tegenwoordig de negatieve aspecten van het 'ongeregelde' Internet onder ogen te zien. Vrijheid-blijheid gaat blijkbaar niet altijd op als het om het wereldwijde Web gaat. In de VS is vorige week een burger veroordeeld tot 21 maanden gevangenisstraf en een boete van vijfduizend dollar, omdat hij een 'offshore' webgebaseerde gok- en wed-operatie dreef vanaf het Caribische eiland Antigua. Op dat eiland is gokken niet illegaal, maar in veel Amerikaanse staten wél. De onlangs aangenomen Wire Wager Act maakt het nu mogelijk om dergelijke Internet-casino's aan te pakken. Volgens die wet is het namelijk verboden om via telefoonlijnen weddenschappen aan te nemen vanuit een andere staat of uit het buitenland.
In Saudi-Arabië hebben de autoriteiten besloten tot een blokkade van de clubs-site van Yahoo, omdat verreweg het meeste materiaal dat daarop is te vinden, indruist tegen alle normen en waarden van de Islam, zo stellen de Saudische machthebbers. Een dergelijke blokkade is in de rijke oliestaat gemakkelijk uit te voeren, want er is maar één Internet-aanbieder in het land, die bovendien door de overheid gerund wordt. In dit land zal zo'n besluit daarom waarschijnlijk tot minder juridische haarkloverij leiden dan in Frankrijk en de VS.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-15T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.