Strijd streaming media gaat nieuwe fase in

De strijd tussen Realnetworks en Microsoft over de vraag wie de belangrijkste technologie voert voor het aanbieden van 'streaming media' op Internet is een nieuwe fase ingegaan.

Microsoft heeft namelijk niet zonder trots bekend gemaakt dat Realnetworks onlangs een licentie heeft genomen op de Windows Media software developers kit. Bovendien claimt het concern nu de grootste aanbieder van streaming media-technologie te zijn.
Beide bedrijven voeren programmatuur die zowel aan de kant van de uitzendende aanbieder als door de ontvangende eindgebruiker geïnstalleerd moet worden. De gebruikers kunnen een gratis programma ophalen en installeren, waarmee zij door de serverprogrammatuur over Internet uitgezonden bestanden kunnen afspelen. Zoals zo vaak in de automatiseringssector zijn de twee formaten die de bedrijven hanteren, onderling niet uitwisselbaar.
In de visie van Microsoft komt daar nu een einde aan. Het concern gaat er vanuit dat de licentie die Realnetworks nu heeft genomen op de software developers kit voor het Windows Media-formaat betekent dat Windows Media de defacto standaard op Internet wordt. Onderzoeksbureau Media Metrix heeft bovendien uitgerekend dat wanneer alle versies en varianten van de Windows Media Player worden meegerekend Microsoft nu net iets groter is dan Realnetworks. Microsoft claimt dan ook nu de eerste positie in deze markt te bezetten.
Realnetworks ontkent dat er sprake van is dat het bedrijf de handdoek in de ring gooit. Het zou de licentie op de software developers kit van Microsoft uitsluitend genomen hebben om te kunnen gebruiken bij de verdere ontwikkeling van Realjukebox, het vlaggenschip van het bedrijf. Het is zeker niet de bedoeling dat Realplayer het Windows Media-formaat gaat ondersteunen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-22T00:00:00.000Z Redactie Computable