Intel: Timna-processor van de baan

Klap na klap krijgt de fiere chip-reus Intel te verwerken. Het nieuwste slachtoffer in de reeks van tegenslagen: de Timna. De chip blijkt definitief van de baan.

Het blijven zware tijden voor chipfabrikant Intel. Deed het bedrijf recentelijk al een winstwaarschuwing voor het derde kwartaal uitgaan, afgelopen week voegden zich daar twee nieuwe tegenslagen bij; opnieuw vertraging voor de langverwachte Pentium 4, en, naar nu blijkt, een volledige afgelasting van de met veel bombarie aangekondigde Timna-processor.
Marktanalisten werden eind vorige week volkomen verrast door het Timna-communique dat Intel deed uitgaan. Toch was de Timna al een tijd in last. De chip, die bedoeld was voor goedkope desktop PC's en begin volgend jaar op de markt zou moeten komen, had te kampen met een reeks van ontwerp-problemen. Die ontwikkelingsstuipen, alsmede de veranderde markt, waren voor Intel de voornaamste redenen om het verlies te nemen, en het project vaarwel te zeggen.
De doodsteek voor Timna, die uitgerust zou worden met geïntegreerde graphics en een geheugen controller, was het besef bij Intel dat de chip opnieuw zou moeten worden uitgesteld, na het boven water komen van de noodzaak tot het opnieuw ontwerpen van een sleutel-component: de Memory Translator Hub (MTH). De originele opzet van Intel was de Timna samen met 820 chip sets en Intels nieuwe Rambus Dram-geheugentechnologie te vermarkten. Die plannen werden echter doorkruist door het onveranderd hoge kostenplaatje van Rdram. Hierdoor dreigden zowel de al op de markt gebrachte 820 set als de Timna ongeschikt te worden voor de doelgroep waarop het product oorspronkelijk gericht was. In een poging de verkoop van 820 te stimuleren ontwikkelde Intel eerder dit jaar de Memory Translator Hub, die de chip set in staat moest stellen gebruik te maken van Sdram. Omdat hierdoor de hoge kosten van Rdram zou kunnen worden omzeild, zou de MTH ook een centrale rol spelen in het al dan niet welslagen van het Timna project.
Helaas voor Intel bleek de MTH in mei van dit jaar niet de brenger van goed, maar van slecht nieuws. Structurele ontwerp-problemen in de MTH dwongen Intel een miljoen 820 chip sets terug te roepen, en klanten dure Rdram's ter beschikking te stellen ter vervanging van de veel goedkopere Sdram's. Tegelijkertijd werd de lanceerdatum voor de Timna verschoven naar het eerste kwartaal van volgend jaar. Maar in het licht van voortdurende problemen bij het opnieuw ontwerpen van de MTH zou die datum dus nog verder verschoven moeten worden. Reden voor Intel om dan maar helemaal van Timna af te zien. Seth Walker van Intel: "Een nieuwe revisie van de MTH zou nogmaals een maand vertraging opleveren. Dat lanceringstraject is niet toegesneden op de wensen van onze klanten."
Andere factoren in het loslaten van Timna waren, aldus Walker, de groeiende populariteit van de Celeron chip en de relatief geringe marge die Intel op de Timna zou kunnen draaien. Met het afstoten van Timna, zo meent Intel, kunnen fondsen worden vrijgemaakt die kunnen worden besteed bij het verbeteren van commercieel aantrekkelijkere producten.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-02T00:00:00.000Z Auke Hulst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.