Digitale handtekening wettelijk in VS

In Amerika zijn sinds zondag elektronische handtekeningen evenveel waard als tradionele inktkrabbels op papier. De wet hiervoor is nu actief.

De Electronic Signature Act wil het tijdrovende papierwerk voor transacties waarbij traditionele handtekeningen nodig zijn, afschaffen. Met een digitale ondertekening is het mogelijk het complete proces online af te handelen. Overigens spaart dit niet alleen tijd, maar ook geld ten opzichte van de huidige orderverwerkingen. Mensen kunnen nu online onderhandelen over contracten, tijd-gemarkeerde, digitale ontvangstbewijzen terugkrijgen en deze geordend bewaren.
De technologie voor elektronische handtekeningen bestaat al een tijdje, maar de digitale pennestreken werden wettelijk gezien minder waardevol geacht als hun inktmatige broertjes. De nieuwe wet moet consumenten en ondernemers gewend doen raken aan digitale signaturen. "Het is de springplank naar algemeen aanvaard gebruik van elektronische ondertekening", reageert Harris Miller, president van de IT Association of America (ITAA).
Het zal echter nog wel een paar maanden duren voordat de nieuwe technologie algemeen geaccepteerd is. Ondernemingen die elektronische handel bedrijven, zullen hun websites moeten aanpassen aan de nieuwe mogelijkheden. De wet eist dat een rechtsgeldig contract af te drukken moet zijn en erg makkelijk moet zijn te vinden op de site.
"Er komt een lading software dat het gebruik van digitale handtekeningen vergemakkelijkt in het voorjaar op de markt", voorspelt Mark Horvath, vice president van Certco in New York, een bedrijf dat beveiligings-software maakt.
Het gebruik van elektronische handtekeningen moet fraude moeilijker maken. Miller verwacht dat het risico van fraude niet hoger zal zijn dan bij 'gewone' transacties en misschien wel lager. Vertrouwenspersonen (trusted third parties) gaan toezien op een rechtschapen verloop van transacties.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-02T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.