Visionair Benhamou treedt een stapje terug

De ceo van 3Com, Eric Benhamou, verruilt per 1 januari 2001 zijn positie als directeur voor die van chairman. Zijn opvolger is Bruce Claflin die nu coo is.

Een half jaar geleden is bij 3Com een vergaande reorganisatie doorgevoerd. Daarbij vielen 3000 ontslagen wereldwijd. In de Benelux kregen 40 mensen een andere baan aangeboden.De verzelfstandiging van koekoeksjong Palm Computer was wel het belangrijkste onderdeel. Voorts heeft 3Com onderkend op netwerkgebied de strijd met giganten als Cisco en Nortel niet aan te kunnen. Het heeft toen besloten geen geld meer te stoppen die wedstrijd. De onderneming richt zich meer en meer op het verzinnen van oplossingen voor het midden- en kleinbedrijf en de Soho-markt. Een dergelijke aanpak vergt een ander leiderschap dan Benhamou de afgelopen tien jaar heeft uitgeoefend. De overdracht van de scepter is dan ook geen merkwaardige actie.
Daar komt bij dat tien jaar meedraaien op topniveau in de ICT-wereld al als een bijzondere prestatie valt aan te merken. "Deze verandering komt op het juiste moment, is gebaseerd op de juiste argumenten en betreft de juiste persoon", licht Benhamou toe. "We hebben een radicale, strategische ommezwaai afgerond en zijn daarmee beland in een nieuwe fase van groei. Het lijdt geen twijfel dat Bruce Claflin de juiste persoon is om de positieve lijn op te pakken en uit te werken."
Claflin is twee jaar geleden bij 3Com komen werken en speelde een sleutelrol in de verandering die het bedrijf de afgelopen tijd heeft doorgemaakt. Claflin werkte daarvoor bij Digital Equipment Corporation en IBM.
Benhamou blijft als voorzitter van de raad van bestuur nauw betrokken bij de onderneming. Hij gaat samenwerken met Claflin als het gaat om bedrijfsstrategie, technologische ontwikkeling en de positie van 3Com binnen de maatschappij. De bestuursraad van het bedrijf heeft zelfs een speciale technologiecommissie ingesteld om het belang ervan te onderstrepen. Uiteraard onder voorzitterschap van Benhamou.
Directeur Bert van der Zwan van 3Com-Benelux kenschetst Benhamou als een "aardige, intelligente vent". Als positieve punten noemt hij op: visionair, toch met beide benen op de grond, goed strateeg en een aardig mens. Negatief noemt hij de geringe bemoeienis van Benhamou met de dagelijkse gang van zaken. Vandaar dat twee jaar geleden Claflin is aangesteld als president en coo om de operationele zaken te behartigen. Over Claflin zegt Van der Zwan dat deze een dynamische persoonlijkheid is. "Iemand die dingen kan laten gebeuren en zelf trouwens niet te beroerd is om ook de handen uit de mouwen te steken. Als het nodig is aan klanten een presentatie te geven, dan komt hij over naar Nederland."
Van der Zwan vergelijkt de 3Com-constructie met die van Microsoft waar Bill Gates en Steve Ballmer 'visie' en 'operatie' hebben verdeeld.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-03T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.