Gevecht om Internet-domeinen barst los

De strijd om algemene Internet-domeinen is losgebarsten. Inmiddels hebben meer dan honderd bedrijven voorstellen ingediend bij de Icann.

Onder de indieners bevinden zich ondernemingen als Novell, Nokia, Network Solutions (NSI) en Lycos. Op dit moment domineert NSI de markt voor Internet-domeinen nog met zijn .com-domein. De Icann (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) heeft al 47 voorstellen voor nieuwe Internet-domeinen ontvangen. Daaronder zijn extensies als .web, .biz, .shop en .nom, en meer verticale domeinen als .kids, .sex en .wap. De voorstellen zij grotendeels ingediend door coalities van grote registreerders en technologiebedrijven. Daarnaast hebben gezamenlijke industriebedrijven en door investeerders gesteunde starters ideeën ingediend.
Het is niet de verwachting dat de meerderheid van de gegadigden tijdens de selectie, die eind november plaatsvindt, wordt beloond. Analisten gaan ervan uit dat de Icann zich vooralsnog voorzichtig zal opstellen bij de introductie van nieuwe domeinen (general top level domains, Gtlds). Naar verwachting zullen er begin volgend jaar hooguit twee tot drie worden geïntroduceerd.
Een voorstel dat grote kans maakt om door de Icann te worden gehonoreerd is dat van Afilias, een joint venture opgezet door 19 van de belangrijkste .com-registreerders, waaronder NSI, Register.com, Yucows en Core, de Council of Internet Registrars. Afilias zet zijn geld op nieuwe Internet-domeinen als .web, .site en .info. Volgens Register.com zal Afilias niet de huidige registratie-infrastructuur van NSI, waaronder domeinnamen als .com, .org en .net ressorteren, gebruiken.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-04T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.