Maxtor en Quantum samen in harddisks

Maxtor en Quantum, twee van de bekendste fabrikanten van harde schijven, gaan fuseren. De twee bedrijven worden met een gezamenlijke omzet van zes miljard dollar groter dan de huidige marktleider Seagate.

Bij de fusie verdwijnt niet alleen de naam Quantum, maar ook naar schatting 900 van de huidige 9.000 banen bij de twee bedrijven. De fusie moet over ongeveer anderhalf jaar helemaal rond zijn.
Quantum-topman Michael Brown zei te verwachten dat de meeste gedupeerde werknemers snel elders aan de slag zullen kunnen gaan. Maxtor en Quantum trekken voor de herstructurering van de twee bedrijven tussen de 100 en 180 miljoen dollar uit. Hoeveel geld nodig is, moet de komende tijd blijken.
De twee harddiskfabrikanten wijzen erop dat de concurentie moordend is en de fusie noodzakelijk is om te overleven. De consument heeft dat de afgelopen jaren gemerkt: er wordt bijna geen computer meer verkocht met een harddiks van minder dan 10 GB opslagvermogen. Een 20 GB-harddisk van Maxtor kost in de winkel nog geen 300 gulden.
De afgelopen jaren zijn diverse kleinere fabrikanten van harddisks failliet gegaan of overgenomen door grotere fabrikanten. Met Maxtor en Quantum gaat het ook niet echt goed: beide bedrijven leden vorig jaar verlies. Het afgelopen kwartaal maakten ze weer een kleine winst en de verwachting is dat die weer zal toenemen.
De markt voor harde schijven is er niet alleen een van scherpe concurrentie, maar ook een van pieken en dalen. Dat is een belangrijke reden waarom kleine bedrijven op lange termijn weinig overlevingskansen hebben: in piektijden kunnen ze geen grote reserves opbouwen, die ze eigenlijk wel nodig hebben voor de slechtere tijden. Van de 75 harddiskfabrikanten in 1985 zijn er inmiddels nog maar 10 over.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-06T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.