Introductie XML-standaard verloopt moeizaam

XML wordt beschouwd als dé oplossing voor elektronische transacties op Internet. Volgens kenners verloopt de ontwikkeling van de standaard te traag.

Er bestaat een grote behoefte aan de snelle integratie van de systemen en services van handelspartners, zoals voor online veilingen en het management van leverancierskanalen. De XML-standaard zou hierin een cruciale rol kunnen vervullen, maar in plaats van één protocol, zijn er uiteenlopende versies ontwikkeld. Het merendeel van de e-handels softwarebedrijven heeft een eigen XML-protocol ontwikkeld, zoals cXML van Ariba en xCBL van Commerce One.
Om nog meer verwarring te zaaien, zijn er op dit moment twee groepen die afzonderlijk van elkaar XML-versies ontwikkelen. Daarbij gaat het om clubs als Biztal, Rosettanet, OBI en Uddi aan de ene kant en standaarden als Disa, Commercenet, Oasis en UN/Cefact aan de andere kant.
Volgens analist David Potterton van Meridian Research zal de industrie het waarschijnlijk nooit eens worden over één XML-standaard. Hij voorspelt dat over anderhalf tot twee jaar de betrokken bedrijven een keuze zullen maken voor twee of drie hoofdstandaarden.
Toch moeten bedrijven zwaar in XML blijven investeren om succesvol te kunnen blijven, aldus Petterton. Ze moeten daarbij wel het protocol kiezen dat ook door hun handelspartners wordt gebruikt en dat het meeste wordt gebruikt in hun specifieke bedrijfstak.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-06T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.