Yahoo krijgt 'eigen' domeinnamen terug

Yahoo komt in het bezit van vijftig domeinnamen die door diverse registreerders zonder toestemming 'gekraakt' zijn. Dit besliste een VN-arbitragecommissie.

Yahoo kreeg de domeinnamen toebedeeld in twee door het Amerikaanse Internet-bedrijf bij de arbitragecommissie aangespannen zaken. Bij een daarvan ging het om een zaak tegen de Amerikaan John Zuccarini, die op Yahoo-gelijkende domeinnamen had geregistreerd als 'yahochat.com', 'yahoologins.com', 'yahoomessanger.com' en 'yahoogreatings.com'. Volgens de arbitragecommissie was een groot deel van zijn domeinnamen geregistreerd om Internet-verkeer in de richting van de Yahoo-sites te onderscheppen. Zuccarini was hiervan al eerder beschuldigd.
Het komt vaker voor dat cybersquatters ofwel domeinkrakers met opzet domeinnamen registeren die grote gelijkenis vertonen met populaire site-namen. De krakers hopen dat belangstellenden de namen tegen omvangrijke bedragen van hun overnemen. In sommige gevallen kan het gaan om miljoenen dollars. De Wipo (World Intellectual Property Organisation) van de Verenigde Naties biedt de 'rechtmatige' eigenaren van domeinnamen de gelegenheid de namen terug te eisen zonder dat daar hoge juridische kosten mee gemoeid zijn. In augustus had de arbitragecommissie er al voor gezorgd dat Yahoo de domeinnaam 'campyahoo.com' kreeg toebedeeld van het bedrijf Domain Collection.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-09T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.