Idee voor 'dual mode' WAP en i-mode browsers

Terwijl de strijd tussen aanhangers van WAP en van i-mode steeds heftiger wordt, heeft een aantal fabrikanten het idee om 'dual mode'-browsers te lanceren.

Deze browsers moeten zowel WAP als i-mode ondersteunen. Dat biedt voordelen voor ontwikkelaars en de consument. Tijdens het 'Mobile Internet 2000 event' vorige week in Parijs kwam de stelling naar voren dat bedrijven die werken met de WAP-technologie gebruik kunnen maken van het op cHtml gebaseerde i-mode. WAP is dan als merk te behouden, terwijl bedrijven tegelijkertijd geavanceerdere mogelijkheden kunnen aanbieden.
Aanhangers van i-mode menen dat Html meer voordelen biedt dan WAP en daardoor beter toepasbaar is voor draadloze Internet-toegang. I-mode maakt bijvoorbeeld gebruik vanpakket-overlay, wat inhoudt dat het is geoptimaliseerd voor het 'altijd-aan' verzenden van data. In dit geval betaalt de klant voor de hoeveelheid verstuurde data. WAP daarentegen gebruikt circuit-geschakelde technologie. Daarnaast is cHtml afgeleid van Html, een protocol dat voor de rest van het Web wordt gebruikt. Ontwikkelaars hoeven zich voor gebruik hiervan minder bij te scholen.
I-mode biedt nog meer voordelen. De technologie ondersteunt microrekeningen bij transacties. Dit houdt in dat de gebruiker inhoud kan ophalen en hiervoor betaalt via zijn gebruikelijke rekening. Een versie van i-mode die Java ondersteunt is al in aantocht. Ook push-diensten zijn al verkrijgbaar. Daarnaast is i-mode toepasbaar op kleurenschermen en voor animaties. Nadeel is de gebrekkige beveiliging, wat geldtransancties in de weg staat.
Zowel NTT Docomo en het WAP-forum bekijken de mogelijkheden voor het samenbrengen van beide technologieën, om zo wereldwijde toegang tot alle vormen van inhoud mogelijk te maken. Tot het zover is, zou een geïntegreerde browser gebruikers in staat kunnen stellen om toegang te krijgen tot inhoud zonder dat de technologie ertoe doet.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-10T00:00:00.000Z Manuela Fun
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.