IBM stopt 5 miljard dollar in chipproductie

Na Philips gaat ook Big Blue alles op alles zetten om te kunnen profiteren van de verwachte sterke groei van de chipmarkt de komende jaren.

IBM gaat de capaciteit voor de productie van halfgeleiders fors uitbreiden met de bouw van een nieuwe chipsfabriek bij New York voor 2,5 miljard dollar (5,3 miljard gulden) en uitbreiding van de fabrieken in de VS, Japan en Frankrijk voor eveneens 2,5 miljard dollar.
Het Amerikaanse technologieconcern gaat chips produceren op basis van 300 mm 'wafers', de nieuwe standaard in de chipproductie. Tot nu worden computerchips nog grotendeels gebakken op 200 mm schijven. Volgens IBM-bestuursvoorzitter Lou Gerstner is met name de vraag in drie segmenten 'witheet': chips voor computerservers, Internet-apparatuur en netwerkapparatuur.
Onderzoeksbureau Dataquest stelde gisteren zijn prognoses over de groei van de halfgeleidermarkt naar boven bij. Aanvankelijk was becijferd dat de stijgende tendens van nu zich zou voortzetten tot en met volgend jaar, maar nu is de verwachting dat de stijging met 20 tot 30 procent per jaar aanhoudt tot 2002. In de loop van 2002 zal er sprake zijn van een mindere groei, gevolgd door een afvlakking. In 2003 zal sprake zijn van een geringe inkrimping van de markt, waarna weer een nieuwe explosie volgt in 2004, zo verwacht Dataquest.
Philips liet vorige week al weten dat het daarop wil inspelen. Bestuursvoorzitter Arthur van der Poel van Philips' halfgeleiderdivisie zei toen dat het bedrijf bereid is even pas op de plaats te maken met de jacht op hogere winsten om de capaciteit te kunnen uitbreiden, om zo op de iets langere termijn meer te verdienen. Hij wil in 2002 een verdubbeling van de huidige omzet bereiken tot bijna 10 miljard dollar (25 miljard gulden). Van der Poel zei toen te verwachten dat een eventuele afzwakking van de groei op zijn vroegst in de tweede helft van 2002 komt. De berekeningen van Dataquest wijzen in dezelfde richting.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-11T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.