Europa geeft fiat aan AOL/Time Warner

Als AOL zijn relatie met het Duitse mediabedrijf Bertelsmann verbreekt, mag het fuseren met Time Warner. Meer voorwaarden heeft de Europese Commissie niet.

De Europese Commissie heeft aan het huwelijk van 147 miljard dollar zijn zegen gegeven. Voor Brussel was de dominante positie die AOL, Time Warner en Bertelsman zouden verkrijgen in de distributie van muziek via het Internet onaanvaardbaar. De drie zouden gezamenlijk een derde van deze markt gaan beheersen. De muziek van Bertelsmann-dochter BMG mag dan ook niet exclusief via het AOL-netwerk worden aangeboden, zo heeft de Europese Commissie besloten. Bovendien krijgt AOL op deze manier geen kans zijn Winamp-systeem voor het afspelen van muziek op Internet exclusief te promoten.
Vorige week al voldeed Time Warner aan een andere voorwaarde van de Europese Commissie. De mediagigant zegde zijn voorgenomen fusieplannen met het muziekconcern Emi op. Het ziet er wel naar uit dat Time Warner en Emi op korte termijn met aangepaste samenwerkingsplannen komen.
Overigens is de deal tussen AOL en Time Warner in Amerika nog niet besloten. De Federal Trade Commission (FTC) moet zich nog uitspreken over de fusie en de verwachting is dat de FTC met name moeite zal hebben met het omvangrijke kabelnetwerk dat Time Warner bezit en dat een ideale snelweg biedt voor breedbandtoegang tot Internet. De FTC heeft eerder laten doorschemeren dat AOL en Time Warner het netwerk - dat 20 procent van de Amerikaanse huishoudens bereikt - vrij toegankelijk moeten maken voor derden.
 


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-12T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.