Citrix houdt producten onder de lamp

Softwareleverancier Citrix Systems heeft tijdens het recent gehouden iForum 2000 in Orlando het licht laten schijnen over zijn producten en diensten.

Citrix deed tijdens de conferentie meer dan alleen maar het houden van mooie praatjes over zijn succes. De producent van slanke client server-software demonstreerde voor een 3200-koppig publiek ook een aantal toekomstige producten, waaronder een vernieuwing van zijn Metaframe architectuur (extended platform release).
Het pakket, dat vooral bedoeld is voor grote organisaties, geeft gebruikers de mogelijkheid om via één centraal punt alle servers te beheren, applicaties te plaatsen en de administratie bij te houden. Daarnaast zorgt de gewijzigde architectuur voor een grotere schaalbaarheid, verbeterde prestaties (zoals een verder geminimaliseerd gebruik van bandbreedte) en meer stabiliteit. De softwaremaker wil nog niet zeggen wanneer het product verkrijgbaar is.
De Metaframe extended platform release is een goed voorbeeld van de nieuwe werkwijze van Citrix. Het bedrijf splitst zijn uitbreidingen voortaan in pakketten die de software modulair verbeteren (feature releases) en wijzingen op het diepere niveau van de architectuur (platform releases).
Eén van die feature releases is de vorige maand aangekondigde Metaframe 1.8 software, waarvan het bedrijf tijdens de conferentie demonstraties gaf. Enkele verbeteringen aan dit product zijn de Speedscreen 3 technologie, die gebruikers stabiele prestaties garandeert (ongeacht de netwerkverbinding), 128-bit encryptie, een hogere resolutie en de mogelijkheid om de user interface van applicaties aan te passen aan handhelds.
Citrix kondigde bovendien de directe beschikbaarheid aan van Metaframe 1.1 voor de Unix-familie Solaris (Sun Microsystems), UX (Hewlett-Packard) en AIX (IBM). Hiervoor ondersteunde Metaframe, in tegenstelling tot de server-producten van concurrent Tarantella, alleen Microsoft's Windows.
Het is echter niet alleen maar Metaframe wat de klok slaat bij het concern uit Fort Lauderdale. Zo zegt Citrix veel te verwachten van Project Vertigo, een technologie die ontwikkelaars in staat stelt user interfaces te ontwerpen voor op servers draaiende web-applicaties die zijn gecreëerd op basis van componenten (zoals COM/COM+ en Javabeam).
Volgens David Weiss, vice president Marketing, is het sterkste punt van de technologie de interactiviteit die ontwerpers met Project Vertigo kunnen toevoegen aan hun producten. "De meeste ontwikkelaars schrijven hun web-applicaties in Html, maar dat is een ontzettend statisch formaat. Met Vertigo is het mogelijk toepassingen te ontwerpen die mogelijkheden bieden die vergelijkbaar zijn met de applicaties in Windows. Denk bijvoorbeeld aan producten waarbij de gebruiker stukken van een tekst kan vergroten, kleuren kan veranderen of delen van een pagina kan verslepen. Een ander voordeel is dat de applicaties draaien op verschillende platforms, onafhankelijk van het formaat. Bovendien is het een slanke oplossing, voor een goede prestatie is weinig bandbreedte nodig."
Weiss zegt nog niet te weten wanneer Vertigo op de markt komt. "We zijn nu aan het bèta testen. De technologie is er, we moeten alleen nog kijken hoe we het product gaan distribueren. We zijn bijvoorbeeld nog op zoek naar nieuwe partners."
Citrix maakte verder bekend dat de portal-leveranciers Brio Technology, Epicentric, Plumtree Software, Top Tier Software en Viador een licentie hebben genomen op zijn Nfuse software. Met deze technologie kunnen gebruikers via een persoonsgerichte portal toegang krijgen tot applicaties die draaien op een Metaframe server.
Daarnaast onthulde de onderneming dat British Telecom zijn Metaframe, ICA (Independent Computing Architecture, een client die ervoor zorgt dat toepassingen werken op verschillende platforms) en Nfuse producten gaat gebruiken voor zijn applicatiedienstverlening (asp) Ignite. Beide bedrijven deden geen mededelingen over het bedrag dat met de deal gemoeid is.
Al met al presenteerde Citrix, dat dit financiële jaar een omzetgroei van ongeveer 20 procent verwacht, zich als een bedrijf dat een gouden toekomst in het vizier heeft.
In de woorden van vice-president wereldwijde verkoop en marketing David Jones: "We zijn ontzettend sterk gegroeid, Nasdaq genoteerd en alle honderd bedrijven uit de Fortune Top 100 maken gebruik van onze diensten. Ondanks dat zijn we eigenlijk vrij onbekend. Dus wat als mensen ons echt in de gaten krijgen..?"
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-13T00:00:00.000Z René van Vemde
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.