Sun gooit Star Office-deuren helemaal open

Ontwikkelaars, opgelet: het is Sun in de 'open source'-bol geslagen. Afgelopen vrijdag maakte het bedrijf alle 9 miljoen regels code van Star Office openbaar.

Vrijdag de dertiende of niet, zo moeten ze enige maanden terug bij Sun gedacht hebben, maar 13 oktober gaan alle 9 miljoen regels code van Star Office 6 alpha met de billen bloot. Een feest voor ontwikkelaars, die de code gratis kunnen downloaden viahttp://www.openoffice.org.
Het Openoffice.org programma van Sun is een poging de vruchten te plukken die eerder Netscape als rijpe appelen in de schoot vielen dankzij het 'open source' Mozilla-project. Openoffice.org beheert de 'open source'-versie van Suns office-technologie. Licentienemers kunnen gebruik maken van die technologie voor het maken van nieuwe, commerciële producten. Tegelijkertijd retourneren ze alle code-veranderingen die ze hebben aangebracht aan Openoffice.org. Zo wast de ene hand de andere.
Bij het voorbereiden van de lancering van de broncode van Star Office heeft Sun nauw samengewerkt met Collabnet. Collabnet - gespecialiseerd in het op poten zetten en beheren van in samenwerkingsverband opgezette code-ontwikkeling - had de taak de enorme Star Office-code (9 maal zo groot als Mozilla) op te delen in 75 modules, onderverdeeld in 18 afzonderlijke projecten. Alle 18 projecten, bijvoorbeeld printen, spreadsheets en 'scripting engines', zijn momenteel nog in handen van Sun-medewerkers, maar anderen in de computergemeenschap zullen een deel naar verwachting naar verloop van tijd overnemen. Meer dan 450 mensen hebben zich verbonden aan het werken aan de 'open source' Star Office code-basis. Het gaat dan om mensen van uiteenlopend allooi, van ontwikkelaars bij Boeing tot het eenmansbedrijfje Mikek@tired.com.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-16T00:00:00.000Z Auke Hulst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.