Strijd over eigendom .web ontbrand

Afilias LLC, een consortium van negentien 'topdomein'- registratiebedrijven, ligt onder vuur omdat het de Top Level Domeinnaam .web probeert op te eisen.

Deze Top Level Domeinnaam (TLD) is echter al vier jaar in het bezit is van het Amerikaanse bedrijf Image online design (IOD). De publicatie van de 47 aanvragen voor nieuwe TLD's van Icann (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) heeft geleid tot een debat over de legitimiteit van de claim van IOD op .web. Het bedrijf gebruikt dit domein al sinds 1996 als alternatief voor .com.
Afilias wil in aanmerking komen voor de registratie van .web, .site of .info. Leden van het consortium verklaarden hierover dat marktonderzoek heeft uitgewezen dat .web onder potentiële registrerende de voorkeur heeft als alternatief voor .com.
IOD maakt al jaren buiten het root-systeem om gebruik van .web en meent dat de populariteit van de site te danken is aan de inspanning voor webtld.com. Het Californische bedrijf krijgt nu van Icann de kans .web binnen het root-systeem te gebruiken, maar moet hiervoor 50.000 dollar neer tellen.
"De identiteit van Afilias kwam voor ons als een grote verassing", zegt Christopher Ambler, cto (chief technology officer) en president van IOD. "We dachten dat het een nieuwkomer op de markt was die niet op de hoogte was van onze achtergrond." Integendeel, een aantal leden van Afilias, waaronder NSI en Core, wisten precies wat IOD heeft gedaan met .web. "Dit is een schaamteloze poging om ons vier jaar van ons werk af te nemen", klaagt Ambler.
De geschiedenis van IOD's claim van .web is net zo controversieel als de evolutie van Icann en het domeinnaam-systeem zelf. Ambler beweert dat de onlangs overleden Jon Postel, directeur van Iana (Internet Assigned Numbers and Authority) en een van de oprichters van Icann, reeds in 1996 heeft belooft .web in het officiële Dns op te nemen. Volgens IOD is Postel zijn afspraak niet nagekomen, wat in 1997 resulteerde in een aanklacht tegen Iana. De zaak werd door bemoeienis van de Amerikaanse overheid stopgezet.
Vervolgens heeft IOD Core en PGmedia aangeklaagd wegens het gebruik van .web in alternatieve archieven. IOD verloor deze zaken en is momenteel nog in hoger beroep. Het algemene oordeel lijkt echter dat elke registratie met handelsrechten op een TLD is uitgesloten, wat de wettelijke positie van IOD erg verzwakt. "Het gaat niet om legaliteit", zegt Ambler. "Het gaat om eerlijkheid en openheid, wat overigens de basis van Icann zou moeten zijn."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-17T00:00:00.000Z Manuela Fun
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.