Amerikaanse stemmenkoper aangeklaagd

Het stembureau voor de presidentsverkiezingen in Chicago vraagt de rechter officieel om een verbod van de website http://www.voteauction.com.

Op deze site, eigendom van de Oostenrijkse zakenman Hans Bernhard, kunnen mensen hun stem aan supporters van Al Gore of George Bush te koop aanbieden. Al ruim 15.000 Amerikanen hebben dat inmiddels gedaan uit balorigheid of om een extraatje van omgerekend tussen de drie en vijf tientjes te krijgen.
Hoeveel een stem waard is, hangt af van waar de verkoper woont. Elke staat heeft een aantal kiesmannen. De kandidaat die in een staat de meeste stemmen haalt, krijgt alle kiesmannen. Hoe meer mensen in een staat wonen, des te meer kiesmannen die staat heeft en hoe waardevoller de (mogelijk doorslaggevende) gekochte stemmen. Een stem in/uit het dunbevolkte Illinois levert de verkoper maar 12,38 dollar op (32 gulden). In dichtbevolkte staten als Michigan en Californië liggen die bedragen tegen de vijftig gulden.
Dat de site uitgerekend in Chicago werd gevestigd, met zijn verleden van corruptie en stemmen van niet-bestaande of al lang overleden inwoners, was een extra schop tegen het zere been. Een paar weken geleden bekritiseerde het stembureau de website al en vroeg het het openbaar ministerie om actie. Gisteren kwam die actie dan eindelijk.
Lastig wordt het wel, want bij de verkiezingen zelf zal nog onmogelijk te controleren zijn welke volmachten zijn gekocht via de website en welke 'gewoon' zijn. Bernhard zelf is een Oostenrijker. De server van de site staat in Bulgarije. De hoop is vooral gevestigd op de klacht tegen de Domain Bank in Pennsylvania, die de verkoop van de zaken financieel afhandelt voor Bernhard. Mag die bank dat niet meer doen, dan is het snel gedaan met de handel in stemmen, zo verwachten de autoriteiten in Chicago.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-18T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.