Rechter sluit website stemmenveiling

Het stemcomité van de gemeente Chicago heeft met succes de rechter gevraagd om de website http://www.voteauction.com te sluiten.

Op de website, eigendom van de Oostenrijkse zakenman Hans Bernhard, konden stemmers hun stem te koop aanbieden voor de presidentsverkiezingen over drie weken door een machtiging af te geven.
De site claimde inmiddels al 15.000 machtigingen binnen te hebben uit een groot aantal Amerikaanse staten. Geïnteresseerde fans van de kandidaten Bush of Gore konden bieden per staat, waarbij de hoogste bieder alle stemmen kreeg.
Maandag brachten de stemmen uit de staat Illinois 31 gulden per stuk op. Die uit Michigan en Californië, brachten ruim 50 gulden op. Chicago was vooral zo ongelukkig met de website omdat de stad een verleden heeft van misdaad en corruptie. De rechter stelde gisteren de gemeente in het gelijk en oordeelde dat het kopen en verkopen van stemmen onwettig is.
Een bijkomende factor is dat Al Gore en George Bush in een nek-aan-nekrace zijn gewikkeld om het presidentschap en dat enige duizenden gekochte stemmen in sommige staten straks het verschil kunnen blijken uit te maken tussen winnen en verliezen. In het Amerikaanse systeem gaan alle kiesmannen van een staat naar de winnaar, ook al wint hij met slechts een stem verschil.
Hoe en wanneer de site daadwerkelijk van Internet verdwijnd, is echter nog onduidelijk. Wel kan met het vonnis in de hand gemakkelijker worden opgetreden tegen de feitelijke afhandeling van de koop en verkoop tussen de stemmer en de stemmenkoper.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-20T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.