Mainframemarkt in het verdomhoekje

De mainframemarkt maakt ondanks een moeilijke tijden door. Mainframe-pionier Amdahl moet de productie van nieuwe IBM-plug-compatibele machines te staken.

"Dit is een moeilijke stap, zeker gezien het feit dat we al dertig jaar ervaring hebben met mainframes, maar het is nodig", aldus Amdahls kersverse president Yasushi Tajiri. Hij trad deze maand aan als president en uitvoerend directeur (ceo) nadat topman David Wright zijn loopbaan bij Amdahl na veertien jaar beëindigde.
Volgens de nieuwe president leveren de mainframe-activiteiten van de Fujitsu-dochter slechts 20 procent op van de 1,5 miljard dollar omzet die de divisie vorig jaar boekte. Ongeveer 70 procent van de omzet komt voort uit dienstverlening en software, terwijl de resterende 10 procent afkomstig is van de verkoop van opslagsystemen.
Tajiri wil echter niet onthullen of zijn bedrijf met winst draait. Die cijfers zijn verrekend in de totale balans van de moedermaatschappij. Amdahl is al geruime tijd bezig met zijn overgang van systeemleverancier naar dienstverlener. De meeste andere mainframefabrikanten - waaronder Hitachi, Unisys en IBM - maken eenzelfde omslag.
Vorig jaar lieten mainframefabrikanten nog optimistische geluiden horen over de perspectieven voor dat krachtige type computer. De groei van Internet en de toename aan data-opslag en analyse zouden de vraag naar mainframes opstuwen naar nieuwe hoogten.
Leveranciers doen er dan ook alles aan om hun machines aan te prijzen als zware servers. Het 'antieke' woord mainframe wordt grotendeels gemeden.
Hitachi, leverancier van mainframeklonen, liet in maart dit jaar al weten te stoppen met het zelfstandig ontwikkelen van IBM-compatibele mainframes en de daarin gebruikte zware processoren.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-27T00:00:00.000Z redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.