QNX Neutrino: besturingssysteem in opkomst

De naamsbekendheid van het ingebedde besturingssysteem QNX Neutrino is niet groot, maar in de computer-industrie zou dat binnenkort wel eens kunnen omslaan.

QNX Software Systems is de maker van QNX Neutrino, het kleine besturingssysteem dat de drijvende kracht is achter 3Coms Audrey Netappliance en Netappliance's iOpener. Binnen de consumentenmarkt is QNX Neutrino nog een relatief onbekende naam, maar het besturingssysteem heeft buiten die markt al een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd; het bestuurt menig systeem in de industriële en medische wereld.
Een grote speler is QNX Neutrino nog niet, maar daar kan spoedig verandering in komen. Vooralsnog moet het systeem commercieel zijn meerdere erkennen in ingebedde systemen van concurrenten als Microsoft (Windows CE Embedded en NT Embedded), diverse Linux-uitbaters (Lineo), en traditionele spelers als Wind River Systems en Lynx Systems. In de wandeling wordt QNX Neutrino echter in verband gebracht met Palm en Cisco. Het gaat, zo is de verwachting, op korte termijn Palms pda's en Cisco's routers gaan aandrijven, als de bedrijven tot een akkoord kunnen komen.
Er zijn nog een aantal technische problemen, zo erkent ook Greg Bergsma van de in Canada gevestigde firma. Tot een aantal jaren terug was QNX zuiver X86-materiaal. Sindsdien heeft het bedrijf het besturingssysteem naar PowerPC en Mips gepoort. Voorts wordt eraan gewerkt dat het ook in combinatie met ARM en Strongarm QNX kan draaien. Bergsma: "We hebben ons systeem multiplatform gemaakt om in staat te zijn een groter marktaandeel te grijpen, vooral op het vlak van telecommunicatie en consumentenelektronica." Wat betreft Palm weet Bergsma dat in theorie "Palm OS gewoon een extra laag op ons eigen OS kan worden." Vandaar ook dat een licentie voor Palm "geen gekkenwerk" is. "Maar vooralsnog zijn dat nog louter speculaties." Speculaties of niet, gesproken wordt er over QNX volop, en dat is doorgaans een goed teken.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-23T00:00:00.000Z Auke Hulst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.