NSI aangeklaagd wegens domeinnaam-hamsteren

Domeinnaam-registreerder NSI hamstert en misbruikt verlopen domeinnamen. Dat beweert een zakenman, die een rechtszaak heeft aangespannen tegen de firma.

NSI (Network Solutions) misbruikt zijn monopolie-positie, en vergaart zo op grote schaal verlopen domeinnamen. Dat beweert Stan Smith, een zakenman uit Alabama die computer-apparatuur aan- en verkoopt vanuit zijn woning. Afgelopen juni probeerde Smith 28 verlopen domeinnamen te registreren bij NSI. De domeinnaamregistreerder, een divisie van Verisign, weigerde echter de betreffende namen uit de Whois-database te schrappen, waarin alle domeinnamen op Internet zijn samengevoegd. Zonder die terugtrekking uit de Whois, zo zegt Smith, is het onmogelijk om de namen opnieuw te registreren. Volgens Smiths advocaat maakt NSI zich dientengevolge schuldig aan het 'vergaren van bezit waarop zij geen recht kan doen gelden, met het doel dit bezit door te verkopen'. "Maar die namen zijn niet van Network Solutions, en het is niet aan Network Solutions die namen te verhandelen. Wanneer een naam is verlopen, behoort ze het publiek toe."
Smith wilde diverse namen registreren, waaronder swa.com (Stan's Web Affiliate). Deze domeinnamen bleken verlopen, maar NSI weigerde zonder opgaaf van reden Smith toegang tot de namen te verschaffen. Uit geruchten, en ook uit recente perspublicaties, was inmiddels gebleken dat NSI verlopen namen wil gaan veilen. Middels deze handelswijze heeft volgens de eisers NSI de markt in een wurggreep genomen, en het bedrijfsleven door monopolie-misbruik schade toegebracht.
De zaak dient later dit jaar.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-23T00:00:00.000Z Auke Hulst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.