Velobahn belooft versnelling Internet

Kan Internet sneller? Natuurlijk, aldus Hotmail-oprichter Jack Smith. Als de druk op webservers maar verlicht wordt - bijvoorbeeld via zijn eigen Velobahn.

Ooit was Smith mede-oprichter van Hotmail. In die hoedanigheid leerde hij door schade en schande hoe moeilijk het is explosief groeiende gebruikersaantallen het hoofd te blijven bieden, zonder dat dit ten koste gaat van snelheid en kwaliteit. Het is een probleem waarmee Internet in zijn algemeen heeft te kampen. Alles zou sneller door de pijplijn kunnen, weet Smith, als alles maar niet vast zou komen te zitten bij servers met een te geringe capaciteit.
Om die digitale trombose het hoofd te bieden heeft Smith Akamba opgericht. Deze week wordt het bedrijf officieel voorgesteld tijdens Internet World in New York. Daar presenteert het dan zijn "baanbrekende" product Velobahn.
Velobahn is een speciaal ontwikkelde computer die software en hardware combineert die de capaciteit van servers moet kunnen verviervoudigen. In de praktijk betekent dit dat servers twintig maal zo snel data kunnen verwerken, zo claimen woordvoerders van de starter. Bèta-afnemers als Sitesmith en Santa Clare zijn vooralsnog enthousiast. Velobahn (een woordspeling op het Duitse Autobahn), is niet alleen goed voor de snelheid, aldus Treb Ryan, vice-president van Sitesmith, maar ook goed voor site-makers. "De ruimte die sites kunnen innemen wordt nu enorm beperkt, en de beschikbare ruimte wordt ook nog eens inefficiënt gebruikt: iedereen zit als het ware opeengepakt in de kruipruimte. Velobahn zorgt ervoor dat je beter gebruik kan maken van de ruimte die er is in datacenters." Die hogere opbrengst per vierkante digitale meter is cruciaal voor de groei en toekomst van Internet, aldus Ryan.
Analisten zien vooralsnog goede kansen voor Velobahn. De starter springt in een gat in de markt, zo menen zij, en biedt een essentiële dienst die de rest van de markt beter zal laten functioneren. Daardoor heeft Velobahn meer kans van slagen dan producten die het niveau van 'leukigheidjes' niet ontstijgen. Daarnaast zou er nog veel groei zitten in de technologie die Akamba voor Velobahn heeft ontwikkeld.
Velobahn draait op Windows 2000, Linux en Solaris, en is vanaf vandaag verkrijgbaar.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-23T00:00:00.000Z Auke Hulst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.