Hitachi verzelfstandigt adviestak HDS

Het Japanse Hitachi verzelfstandigt deze week de Professional Services-divisie van zijn Hitachi Data Systems (HDS) mainframe-server-onderneming.

De Japanners willen op die manier een nieuwe adviesfirma opzetten voor systeemintegratie. Die firma krijgt de naam Hitachi Data Systems Solutions (Hdss) en zal direct onder Hitachi Ltd. komen te vallen. Ondanks de grote gelijkenis van de namen, zal Hdss daarom geen structurele banden hebben met HDS.
Hdss moet systeemintegratiediensten gaan verkopen aan bestaande Hitachi-mainframeklanten, maar zal zich vooral richten op de midrange-markt, waar momenteel fraaie groeicijfers worden genoteerd op het gebied van systeemintegratie. Volgens cijfers van de internationale IT-adviesfirma Gartner Group zal het middensegment van de totale systeemintegratiemarkt stijgen van 35 procent in 1999 tot 57 procent in 2004. Bovendien is in dat middensegment de koek nog niet verdeeld, zoals in het topsegment wél het geval is. Geen enkele speler in het middensegment heeft een marktaandeel groter dan 10 procent.
Het doel van Hdss is om binnen vijf jaar uit te groeien van tweehonderd werknemers bij de start tot vierduizend medewerkers in 2005. Tegen die tijd hoopt het nieuwe bedrijf een marktaandeel te hebben veroverd van 2 procent van de midrange-markt voor systeemintegratie. Daarmee zou Hdss verzekerd zijn van zo'n één miljard dollar aan jaarlijkse omzet. Om die doelen te bereiken wil Hdss zichzelf positioneren als een 'leverancier-neutrale' systeemintegrator. De helft van de geplande groei wil het bedrijf halen door het benaderen van bestaande klanten in de financiële wereld, en de overheids- en de telecommunicatiemarkt. Daar zijn de Hitachi mainframes al behoorlijk populair.
De verwachting is dat de nieuwe Hitachi-dochter zich vooral zal richten op producten als datapakhuizen en crm-applicaties (customer relationship management). Analisten gaan er daarom van uit dat Hdss zich meteen na de oprichting op het overnamepad zal begeven. Web-ontwikkelbedrijven met minder florissante financiële resultaten kunnen waarschijnlijk binnenkort een telefoontje uit Japan verwachten.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-23T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.